REGISTERED EINGINEERS: The Water Pollution Board should

MUNICIPALITIES: accept plans and specifications
submitted by duly appolnted city
engineers without regard %o
whether they are licensed in the
state.

December 7, 1960

Honorable Jack K. Smith
Executive Secretary
Water Pollution Board
112 West High

Jefferson Clity, Missouri

Dear Mr. Smith:

This will acknowledge recelpt of your request for an op-
inion which reads:

"From time to time a city englneer not registered
in Missouri but duly appointed by city officials
submits plans and specifications for sewer ex-
tension to us for review and issuance of permits,

"We desire your opinim as to whether or not we
should accept plans and specifications for sew-
age works improvements from a city engineer who
is not regilstered in this state.”

You also state the Water Pollution Board has adopted a
regulation which requires plans and specifications for sew-
age improvements submitted to the Board be prepared by an
engineer licensed in Missouri.

Certain regulations pertaining to the issuance of a per-
mit, the open public hearing rules, the application for a per-
mit and construection and operating permits were submitted to
this office for review by the State Division of Health; and
in a letter dated August 25, 1958, thils office approved the
regulations in general as being valid and consistent with
Chapter 204, R3Mo, Cum. Supp. 1957. This regulation you
mentioned above was included as part of those regulations.

You now inquire about a specific regulation as applied
to particular facts; namely, whether you should accept plans
submitted by a duly appointed eity engineer who:is not-liecensed



Honorabkle Jack K. Smith

in the state since you have a regulation requiring all plans to
be prepared by a licensed engineer.

Section 204,030, subdivision (3), V.A.M.S., provides in part
that any person desiring to erect or modify facilities or commense
or alter an operation of any type which will result in a discharge
of sewage, industrial waste or other wastes into the waters of the
state which will constitute a pollution as defined in this act,
shall apply to the Water Pollution Board for a permit. This sec~-
tion further provides:

"#»*The board, under the conditlons it presecribes,
may -require the submission of such plans, specifi-
cations and other information as 1t deems relevant
in connection with the issuance of the permits. The
board shall determine whether or not the discharge
will cause a condition of peollution contrary to the
public interest, #**»"

It should be oblerved~€here is no express statutory provision
requiring the plan submitted to have been prepared by a licensed
engineer, Therefore, the question arises whether such an authority

may be implied.

The statute provides the Board may require the submisslon of
such plans, specifications and other information it deems relevant.
This 1s to enable a board to determine from the plans submitted
whether the act contemplated will cause excessive pollution. Their
action must be governed by what the plans reveal and not the manner
in which such plans were prepared.

Their duty is to examine the plans submltted and determined
from them, and any other information they may have and acquire,
determine whether the facility constructed according to the plans
willl cause or prevent excessive pollution of the waters of the
state.

CONCLUSION

It is, therefore, our opinion that the rule of the Water
Pollution Board requiring that plans submitted be prepared by
& licensed engineer 1s invalid because it 1s in excess of the
power and authority granted the Board.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant, Moody Mansur,

Yours very truly,

JOHN M, DALTON
Attorney General
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