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COUNTY ~00 .OF EI5UC"AT.[ON : 

· ' - School board . memgers~and nonmembers 
. both eligible to serve on county board 

of education! 
SCHOOL DISTRICT : Board of directors cannot levy tax of 

sixty-five cents solely for building 
purposes without voter approval. 

August "• 19f8 

Honorable H. L. c. ·weier 
Prosecuting Attorney 
Jet"ferson County 
Festus , Missouri 

Dear tfr. ieier: 
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This is in reply .to your letter of recent date presenting 
two questions for the consideration and opinion of this de­
partment. Your letter ia aa follo!IS 

•The County Superintendent of Schools haa 
requested that I obtain your opinion with 
regard to two queationa . The first quea­
tion is whether non-achool board ~embers 
are eligible to serYe on the County Board 
of Education under Senate Bill 307, or do 
auch members have to be School Distr,ict 
Board members . The second question has to 
do with whether a common school board haa 
a right to l&V7 a tax or . 65 on the 100 
valuation tor building purposes without 
the consent of the voters ot the school 
district at the annual ~eating. " 

In answer to your first question, your attention ia di­
rected to Section 1 of Senate Bill No . ~07 ot" the 64th General 
Assembly, which provides tor the creation and duties of a county 
board of education in each county. Section 1 first provides 
that the county superintendent of schools shall call a meeting 
of the members of the boards of education and boards of directors , 
of the various school districts in the county who shall proceed 
to elect a county board o~ education consisting of six members, 
and then providess "Each person so· e~ected shall be a citizen 
of the United States and of the State of Missouri , a resi~ent 
houaeholder of the county, and shall be not lesa than twenty-
four years of age . • Further provision is then made concerning 
residence requirements . 

I. 
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The above-quoted prov1a1on sets out the, only qualifica­
tions required of members ot the county board or education. 
Nowhere in that proviaion, or in t~e act as a whole, do we 
find requirement• as to further qualifications or such members . 
From this we must infer that the qu-lifioation. proTided for 

, are . the only ones intended by the Legislature. The stat~te is 
plain and una~biguoua, and under the familiar rules of atat~tory 
construction in such cases must be given effect aa written. 

Therefore, both members of the boards of education and · 
· boarda of directors of the various school districts, and per­

sona who are not membera of such boards, are eligible for elec­
tion to the county board of education, providing they posaeaa 
the statutory qualificationa. 

' 
Your second inquiry presents a question concerning the 

authority or the board of directors of a common sohool district 
to levy a tax of sixty-five cents on the hundred dollars aasessed 
valuation for building purposes without voter approval. 

Article X, Sectfon ll(b) or the Constitution, limits the 
tax rate which may be i mposed by a school district of the claaa 
under consi~eration to sixty-five cents on the hundred dollars 
assessed valuation. section 103471 Laws of 1945, page 1629, 
implements, in part, that constitutional provision. 

It will ·be noted that s ection 10366, Laws of 194&, pagea 
893- 896 1 allows school moneys rec~ived by a achool diatrict to 
be disbursed tor t he purposes for wb+ch they were levied, col­
lected and received, and that certain tunda are set up tor the 
accounting of all achool moneys, among which is ' a "Building 
FUnd" for the turniahing, repair or e~ection of a schoolhou.e 
in the district . · 

We believe it evident that the tax which is levied by a 
school district without voter approval, and within the con­
stitutional limitation, is for all school district purposes 
including building purposes . Under no theory could an addi­
tional tax of sixty-fi~e cents on the hundred dollars assessed 
valuation ~e levied without voter approval solely for building 
purposes within the school district, as such levy would be in 
direct contravention of the constitutional limitation. 

If that portion of the moneys received by a school dis­
trict, which is allotted ror building purposes, is not suffi• 
cient for that purpose, a procedure ia aet out 1n the Conat1tu­
t1on and statutes whereby th~ tax levied for district purpQsea 
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without voter approval can be 1noreased for a period or four 
years . 

Conclusion. 

Therefore, it is tho opinion of this department that both 
members of the boards of education and boards of directors ot 
the various school districts in a county, and persons who are 
not members or such boards , are eligible for election to the 
county board of education. . 

·~-- --. ' . 

!t is further the opinion of this department that the . 
board of directors of a common school district cL~ot levy 
without voter approval a tax of aixty- tive cants on the hundred 
dollars assessed valuation solely for building purposes in ad­
dition to the tax levied for all school district purpose• within 
the l imitation imposed by the Constitution. · 

APPROVED a 

J. E, TAYLOR ~" Attorney General I . 

DDunl 

Respectfully aubmitted, 

DAVID DOUNEL.LY 
Assistant Attorney General . 


