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MOTOR VEHICLES : Self- propelled crane mounted on pneumatic 
tires, designed primari ly for construction 
work , need not be registered as motor 
vehicle. 

1 FILED 
March 24, 1948 

Mr. Hugh H. Waggoner, Superintendent 
Missouri State Highway Patrol 
Jefferson City , Missouri 

Dear Sir: 

Cf3 

We have your letter of February 28 , 1948, in which you 
request an opinion of this department. Your letter is as fol ­
follows: 

"We ask that your department give us an 
opinion on the question of licensing self­
propelled construction equipment. The 
facts are as follows : 

"A contractor has construction equipment 
which he may use on highway construction 
work but which is generally employed on 
private construction off the highway. Some 
of this equipment is mounted on pneumatic 
tires and is self- propelled. It is neces­
sary to move it over the highway under its 
own power from one job to another. 

" \ve would like to know if the equipment 
must be licensed in order to move it over 
the highways of our state. Also, we ask 
an opinion as to what type of license 
would be required for a self- propelled 
crane weighing approximately 46,000 pounds, 
if it is necessary to license such equip­
ment as described above. Would such a 
vehicle , for the purpose of registration , 
be classed as a commercial motor vehicle 
or as a regular motor vehicle and the fee 
determined by the horsepower of the engine ." 

The chief question presented by your inquiry is whether the 
self- propelled crane , weighing approximately 46 , 000 pounds , 



Mr. Hugh H. Waggoner 

mounted on pneumatic tires, must be licensed in order to move on 
the state highways . A negative answer to this question would , of 
course , dispose of all other questions raised by your inquiry . 

In reaching a conclusion upon this subject, it is necessary 
to consider whether the machine involved is a motor vehicle 
within the meaning of the statute. New Section 8367, Laws Mo . 
1945 , pp . 1195 and 1196 , defines a motor vehicle as "any self­
propelled vehicle not operated exclusively upon tracks , except 
farm tractors. " If this machine is a vehicle , it comes within 
the above- mentioned statutory definition of a motor vehicle , but 
if it cannot be classed as a vehicle , it does not satisfy the 
requirements of said definition and , therefore , need not be 
registered under the terms and provisions of Sec. 8369 , Laws Ho. 
1945 , p. 1197. 

Section 8367 , R. S. Ann. , gives the following definition of 
a vehicle: "Any mechanical device on wheels, designed primarily 
for use on highways , except those propel l ed or drawn by human 
power or those used exclusively on tracks. " We are of the 
opinion that the crane described in your letter , rather than 
having been designed primarily for use on highways, is , as a 
matter of fact, designed primarily for use in heavy construction 
work and is , therefore , neither a vehicle nor a motor vehicle 
within the meaning of the respective definitions above quoted. 

CONCLUSION 

We are accordingly of the opinion that the self- propelled 
crane described in your letter is not a motor vehicle within the 
meaning of Sec. 8369 R.S.A. , and need not be registered or 
licensed. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

SAMUEL M. ~.VATSON 

Assistant Attorney General 
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