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Honorable George A. Spencer
Represeniative, Boone County
5:? Guitar Buiiding
Columbia, Micsouri
Dear Sir:
This is in reply to your letter of recent date, requesting

an official opinion of this department and reading as follows:

"The question has come to my mind with reference
to a discussion with our Assessor, and also in
consideringz the law, and I would iiks to have
your offieial'oginion within the next ten days,
if at all possible, dealing with the -following
matter:

"l. VWould Boone County assess a stock of goods
in a store located in Boone County but
owned by a resident of Handolph County, or
would that stock of goods be assessed in
landolph County?

"2. Would the same answer to the above ques~-
tion apply to the fixtures used in the op-
eration of said store? 7

'35 Would this same answer arise with reference
to the auestion as to whether a city would
tax the stock of goods owned by anm individual
who lives in the county but not in the city?

L. Would the same answer apply to {ixtures owned
by a non-resident of the city but a resident
of the county? _

/

"I think the same question runs though all of these

different conditions and that is for the furpnaau

of personal property assessment and taxation. 1Is
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tiie property assessed at the place of residence
of the owner or at the situs of the property?
Would there be a different answer where it is
owned by a corporation under similar circum-
stances?"

-We are enclosing a copy of an official opinion of this de-
gartment rendered to lugh Phillips under date of Jesnuary 16,
947, which holds that the merchants' tax in this state is a con-
stitutional levy.

Since Section 6, Laws of Missouri, 1945, page 1800, provides
that, for the gurposa of state, county and munfzipal taxes, mer-
chandise held by merchants is a class separate and distinect by
itself, the provision of Section 8, Laws of Missouri, 1945, page
1801, stating that all tangible personal property situated in a
county other than that in which the owner resides shall be assessed
in the county where the owner resides, does not apply to an indi-
;idualizho owns merchandise in a county other than that in which

€ Tresldes. ; K

Section 11304, laws of Missouri, 1945, page 1839, provides
' that no person, corporation, copartnership or aaaociaaion of per-
sons shall deal as a merchant without a license first obtained
according to law, \

Section 11305, lLaws of Missouri, 1945, page 1839, provides
that merchants shail pay an ad valorem tax equal to tﬂat whieh is
levied upon real estate, on the highest amount of all goods, wares
and merchandise which they have in their possession or under their
control at any time between the first Monday in January and the
first Monday in April in each year.

Section 11306, Laws of Missouri, 1945, page 1962, provides
that, when a license is applied for, before the license is re-
ceived, a bond must be executed, conditioned that the merchants'
tax will be paid on or before the 3lst day of December following.

Section 11325, Laws of Missourl, 1945, page 1845, provides
that no license issued shall authorize any person, corporation
or copartnership of persons to deal in the sale of goods, wares
and merchandise in any other county than the one in which said
license was granted.

It is clear, under the above cited statutes, that the ad
valorem tax is assessed on goods, wares and werchandise in the
county where the license is issued, and that the only county
which may issue a license to a merchant is the one in which the
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store of the merchant is located. Therefore, a stéck of goods
in a store located in Boone County, owned by a resident of
Randolph County, would be assessed in Boone County.

3ince the merchants' ad valorem tax aPplies only to goods,
wares and merchandise, Section 8, Laws of !issouri, 1945, page
1801, governs the place of taxation of fixtures, which are per-
aonai'proPerty of the owner, 'and in case the fixtures of a store
located in Boorie County were owned by a resident of Randolph
County, such fixtures would be assessed in Randolph County.

With regard to your question as to whether a city can tax
a stock of goods owned by an individual who lives in the county
but not in the city, you do not state to what class of cities
you refer, but we believe the general rule can be shown by
reference to Section 6936, R. 3. Mo. 1939, which authorizes
cities of the third class to levy upon merchants an ad valorem
tax equal to that which is levlied on real estate, and provides
that the amount of the tax shall be determined and ascertained
in the same way as the state and county tax is determined and
ascertained. .

3ince the lLegislature, as pointed out, supra, has made a
separate class or subclass of merchants' goods, we believe that
Section 6936, R. 3. Mo. 1939, which applies to all merchants in
the city, authorizes the imposition of the ad valorem tax upon
a stock of goods in.a store in a city even though the residence
of the merchant is in the county,. g

With regard to your question as to the taxation of fixtures
owned by a nonresident of the city but a resident of the county,
we are enclosing a copy of an official opinion rendered under
date of May 20, 1938, to J. A. Gregory, in which it is held that
persons living outside the city limits are not subject to a city
tax on their personal property. ‘ =

Since, under the preovisions of Section 9, Laws of Missouri,
1945, page 1801, -all tangible personal proEert of business and
manufacturing corporations is texable in the place where situated,
the answer to a2ll the guestions you have asked with regard to
corporations is that both the goods, wares and merchandise and
the fixtures in stores which are owned by corporations are tax-
able wherever they are situatede :

&
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CONCLUSION

It is the opinion of this department that:

(1) A stock of goods in a store located in Boonme County,
owned by a resident ol Randolph County, lLs assessed in Boone
County. '

(2) The fixtures in a store located in Boone County, owned
by a resident of Randolph County, are assessed in Handolph County.

- (3) A city can tax the stock of goods owned by an individual
who lives in the county but not in the city, _

(4) A city cammot tax the fixtures, which are persomal prop-
erty, owned by a nonresident of the city but a resident of the
county. 5

(5) The goods, wares and merchandise and fixtures owned by
a corporation are taxable wherever situated.

Respectfully submitted,

C. B. BURNS, Jr.
Assistant Attorney General

APPROVED:

Attorney General
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