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June 1, 1948

Honorable John 1, Kelth }1)/’/]
Judge of the Probate Court

Iron County

Ironton, issourl

Dear Judge Kelth:

This 1s in reply to your letter of recent date requesting
the opinion of this department on the following set of facts:
In case a vacancy 1s created in the office of probate judge
and ex officlo magistrate, and no lawyer in the county will
accept sald offlice, 1s a lawyer who ls a resldent of another
county qualified to hold sald of'fice by appolntment of the
Goveirnor?

The consideration of this question must, of course, be
directed to the offlce of probate judge as that is the funda-
mental office since the.probate judge derives his authority
as mapglstrate from his offliecial capacity as probate judge,
(5ee opinion to Honorable \ialter A. Igzers, Judze of the Pro-
bate Court of Perry County, dated October 1, 1247,)

‘e belleve that Section 3 of the Maglistrate Law, Laws of
Hissouri, 1945, page 763, which requires each judze of the
ma-istrate court to have been a resldent of the county Tor at
least nine months next precedin; his election, is not applicable
to the office of probate Judge and ex officlo magistrate,

Section 1988, H. 8. No. 1839, setting up the requirement
that a probate judge must have been a resident of the county
in which he may be elected for one year next preceding his
electlon, was repealed outright by an aet of ‘the 83rd “eneral
Assembly, found in the Laws of liissouri, 1945, page 815,

There being no statute directly pertalning to the quali-
fications of probate judzes with re :ard to residence, we must
look to the constitutional provision relatingz to the qualifica-
tions for that office. Article V, Seection 25, provides, in
part, that-"Judgzes of probate and magistrate courts shall be .
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qualified voters of thls staote, and residents of the county.,"
Clearly, then, said judges must be resldenta of the county in
which they will serve, However, the question arises as to
what length of residence in the county is sufficient to comply
with sald constlitutional provislon, The determination of this
question must necessarily depend upon the clause requiring such
judges to be qualified voters of this state., According to
Section 11469, H. S, Mo. 1939, as amended, Laws of llssouri,
1943, page 558, 1mplamanting Article VIII, Section 2 of the
Constitution, a citlzen to be entitled to vote in all elections
by the people must have resided in thils state one year and the
county, city or town sixty days immediately preceding the
electlion at which he offers to vote., Thus, 1t appears that

a sixty day reslidence in the county which will entitle a clti-
zen to vote 1ln that county is required to qualify him for sa’d
office with reard to residence, ,

As a practical matter, we will direct your attention to
Article V, Section 6 of the Constitution, which authorizes the
Supreme Court to make temporary transfers of judicial persormmel
from one court to another as the administration of justice re-
quires, In view of thls authority, it may be possible under
these clrcumstances to effect a temporary transfer of a judge
of an adjoining county to Iron County in order to handle the
duties of the court in Iron County. In such a case where a
probate Judge and ex officlo maglstrate is temporarily trans-
ferred or asslined by the Supreme Court to serve as a judge of
the probate court and maglistrate of a county other than the
one to which he 1s appointed or elected, sald judge shall be
reimbursed for hls expenses in the amount of five cents a mile
for each mile traveled in golng from the place of his residence
to and returning from the place where such probate or magistrate
court is held and for his subsistence in the amount of ten dol=
lars per day for each day so engaged, Such expenses shall be
paid monthly from the Maglistrate fund upon the certification of
the probate judge or maglstrate so transferred or assigned
(cenate 5311l No. 294 of the 64th deneral Assembly, approved
May 6, 19048),

Conclusion,

In view of the foregoing, it is the opinion of this depart-
ment that where a vacancy 1s created in the office of probate

*
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Judze and ex officio magistrate, and where no lawyer in the
county will accept sald office, & lawyer of another county
is not qualified to accept said office by appointment of the
Governor unless he has changed hls residence and reaided for
aixty days in the county where the vacancy exlsts,

Respectfully submlitted,

DAVID DONNFELLY
\ Assistant Attorney ¢eneral
APPROVED;

J. ., TAYLOR T
Attorney Ceneral / d



