
BARBER BOARD: Person attending approved out-state school en­
titled to receive credit for education in ap­
plying for license to barber. 

January 13, 1948 FILED 

Mr . J . E . Johnston, President 
State Board of Barber Examiners 
No . l West Linwood Boulevard 
Kansas City 2 , Missouri 

Dear Mr. Johnston : 

~0 

This letter is in reply to your request for an opinion of 
this department, which request is as follows: 

~'There is a difference of opinion of members 
of the Barber Board concerning apprentices 
and I would like an opinion from your office. 
The facts are as follows: 

" On June 30, 1947 the board unanimously agreed 
that an apprentice must get his whole training 
under the supervision of this board, on Novem­
ber 14, 1947 this board had an opinion from 
your office upholding this action. Prior to 
this ruling the board has recognized certain 
schools in other states that have lived up to 
the standards of our laws, but since the war 
have disregarded practically all of our laws 
in regard to apprentic training. Other schools 
have never been recognized by this board be­
cause they have never come up to our standards. 
We have a school operating in this state owned 
by the same Company that operated this for­
mally accredited school that started to dis­
regard our laws, rules and regulations the 
same as they have done in other places. The 
board stopped issuing permits to this school 
until such time as it had complied with the 
law, which it did over a year and a half ago. 
Some members of the board believe that we 
should recognize students that entered these 
formally accredited schools prior to the date 
of this ruling of June 30 although they have 
not lived up to our standards at any time 
this past year. 
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" It is my opinion that these schools should 
not be shown any more preference than any 
other school not accredited by us from the 
time they quit living up to the standards 
of our laws, rules and regulations , which 
would be prior to January l, 1947. And it 
would not be just to make a school that is 
operating in our own state live up to a cer­
tain standard and let a school in another 
state operated by the same Company be given 
permission to disregard our law by giving 
credit to an apprentice that go to these out 
of state schools that come under no super­
vision whatsoever of this board. " 

Section 10133 , R.S . Mo . 1939 , reenacted Laws of 1947 , page 
219, sets out the education and training required of applicants 
for a barber ' s license. The applicant is required to have: 

"* * * either studied the trade for two years 
as a registered apprentice, under a qualified 
and practicing barber , or studied the trade 
for at least 1000 hours over a period of not 
less than six months in a properly appointed 
and conducted barber school under the direct 
supervision of an instructor , who is licensed 
as such by the State Barber Board of Missouri; 
and an additional eighteen months as a reg­
istered apprentice under a qualified and prac­
ticing barber , or practiced the trade in an­
other state for at least two years * * * * * * 
Provided , that whenever it appears that an ap­
plicant has acquired his knowledge of said 
trade in a barber school or college, the board 
shall be judges of whether said barber school 
or college is properly appointed and conducted 
and under proper instructions to give suffi­
cient training in said trade. * * * * " 

Section 10314, R.S. Mo . 1939 , reenacted Laws of 1947 , page 
220, contains the following provision : 

" * * * all barbers, or barber schools or col­
leges, who shall take an apprentice or student, 
shall immediately file with said board the 
name and age of each of such apprentices or 
students, and the said board shall cause the 
same to be entered in a register kept for that 
purpose; for which registration a fee of five 
dollars shall be paid to the treasurer of the 
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board by such apprentice or student: Pro­
vided, that any firm, corporation or person, 
des~ring to conduct a barber school or col­
lege in this state , shall first secure from 
said board a permit to do so, and shall keep 
the same prominently displayed . For such per­
mit there shall be paid an annual fee of one 
hundred dollars to be paid on or before June 
30 of each year: Provided further , that said 
board shall have the right to pass upon the 
qualifications, appointments, and course of 
study in said college or barber shops where 
apprentices are taught the occupation of bar­
bering; and provided further, that said board 
shall have the right and power to revoke the 
certificate, permit or license of any such 
barber school or college, instructor or teach­
er therein or instructor in any barber shop, 
for any violation of the provisions of this 
section. " 

Prior to June 30 , 1947, the Board had approved certain bar-
ber schools located outside of the State of Missouri and had per­
mitted applicants for licenses to fulfill the educational require­
ments by attending such schools . On that date, the Board adopted 
a rule requiring all educational training to be obtained within 
the State of Missouri , and such rule was approved by an opinion of 
this department dated November 17, 1 947 . Now some persons , who had 
attended prior to June 30, 1947 , the schools which the Board had 
approved outside of Missouri , are seeking to receive credit for such 
education. In view of the fact that the Board had approved such 
schools during the time which the applicants attended them , now to 
deny them credit for such training would be most unfair. They acted 
in reliance upon the Board ' s action in approving such schools , and 
should not now be penalized because of the subsequent change in the 
Board ' s rules. 

To make the rule adopted on June 30 , 1947, applicable to per­
sons who had attended approved schools prior to that time would 
give retrospective effect to the rule. Section 13, Article I, 
Missouri Constitution of 1945, prohibits the enactment of any law 
which is retrospective in its operation. That prohibition is ap­
plicable to rules and regulations adopted by an administrative 
agency or board. State ex rel . Spriggs v . Robinson, 253 Mo. 271, 
161 s .w. 1169 . 

You state in your letter that since the war some of the out­
state schools that your Board had formerly approved had fai l ed 
completely to live up to the Board ' s standards . Under such cir­
cumstances, the proper procedure would have been to revoke the 
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permits of such schools under Section 10134, R. S . Mo. 1939. Hav­
ing failed to do so, we do not feel that the students who attended 
such schools in reliance upon your recognition should now be made 
to suffer. 

CONCLUS I ON 

This department is of the opinion that a person who attended 
a school located outside of the State of Missouri, which had been 
approved, during the time of his attendance , by the State Board of 
Barber Examiners, is entitled to r eceive credit for such education 
under Section 10133 , R.S. Mo. 1939, in applying for a license as a 
barber. 

APPROVED: 

J . E. TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

ROBERT R. WELBORN 
Assistant Attorney General 
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