
OFFICERS : Deputy sheriffs appointed by the sherirf in counties of 
third class under authority of Sec . 2 , Laws of 1945, p . 
1562, do not have a "term of office" and compensation of 
such deputies may be changed at any time by the circuit judge . 

Filed : #37 

January 14, 1948 

FILED 
Honorable Leo J . Harned 
Prosecuting Attorney 
Pettis County 3 Sedalia, Mi ssouri 

Dear Sir : 

This is in reply to your letter of recent date, requesting 
an official opinion of this department and reading as follows : 

"As you know , the deputy sheriffs at the 
pr esent time are upon a salary basis , the 
salary being fixed by the Circuit Judge. 
This is in accordance with the laws enacted 
in 1945 . We have , here in this county, a 
deputy sheriff who has been appointed for 
a term which expires January l , 1949 . He 
is desirous of an increase in his salary, 
to meet higher living costs . 

"The question has arisen whether, under the 
present Constitution, he can legally receive 
an increase of salary during his present term . 
Article 7, Section 13, of the present Consti ­
tution , provides ' compensation that state, 
county, and municipal officers shall not be 
increased during the term of office 1 • The 
Supreme Court , as you know , in Case of State 
Ex Re vs . Bus , 135 Mo . 325 , has held that the 
deputy sheriffs appointed by the sheriffs, 
with approval of the Court , under the Statutes , 
as they then stood, are public officers . Also, 
that they possess all the powers to perform 
any of the duties prescribed by law, to be per­
formed by the sheriff , and his powers and du­
ties are equal to those of the sheriff himself; 
that the deputy sheriff is a public officer , 
under the laws of this State, and his powers 
are equal with t hat of the sheriff . 
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11 In view of the Constitutional provision, 
and the decision which is cited, tare is a 
question in my mind whether or not this deputy 
sheriff can legally have his salary increased 
during the year 1948 . 
11 I would very much appreciate an opinion from 
your department upon this question . " 

We presume that the deputy sheriff referred to in your 
letter is one appointed by virtue of Section 2 , Laws of Missouri , 
1945, page 1562, providing for the appointment of deputies by the 
sheriff of a third class county, providing that the judge of the 
circuit court shall determine the number and compensation of such 
deputies and that the judge shall annually, and oftener if neces ­
sary, review his order fixing the number and ampensation , and 
that the sheriff may at any time discharge such deputies . It is 
our opinion that the provision in such section that the sheriff 
may at any time discharge any deputy is equi valent to stating 
that the deputy serves at the pleasure of the appointing power . 

We are enclosing a copy of an official opinion of this de ­
partment rendered to B. H. Howard under date of August 16, 1947, 
in which this department held that an officer who serves at the 
pleasure of the appointing power does not have a "term of office , " 
and that the constitutional prohibition against increasing an of­
ficer ' s salary during his term of office does not apply to such 
an officer . 

We are further persuaded to the view that such deputy sheriff 
does not have a "term of office 11 and that the constitutional pro­
hibition against increasing an officer ' s salary during his term 
of office does not apply to a deputy sheriff in a county of the 
third class , since Section 2, laws of Missouri , 1945 , page 1562, 
provides that the circuit judge shall annually, and oftener .. if ­
necessary, review his order fixing the number and compensation 
of the deputies. Since the circuit judge may review his order 
both as to the number and compensation as often as necessary, it 
is obvious that he may change either the number or the compensation 
of such deputies when he sees fit . 

You state that the deputy has been appointed for the term 
which expires January 1, 1949, but , in view of the foregoing , it 
is our opinion that he could hot have been appointed for such a 
term and that the constitutional prohibition against increases 
in salary does not apply to such an officer . 
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CONCLUSION 

I t is the opinion of this department that a deputy sheriff 
appointed by a sheriff of a third class county under the pro-
visions of Section 2, Laws of Missouri , 1945 , page 1562 , does not have a 
"term of office, " and that the compensation of such deputy may be 
changed at any time by the circuit judge. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

C. B. BURNS, Jr . 
Assistant Attorney General 


