TAXATION: Sales and use tax under H.B. No. 258 of the

SALES AND USE TAX: 64th General Assembly is applicable to

MOTOR VEHICLES, ETC.: motorcycles and motorscooters; dealer who
purchases car as demonstrator is subject to tax.

July 1, 1948 '1 FILED |
1

/i /(] l'__,____.-_ SO
Mr. G, H, Bates ;
Collector of Revenue ;

Jofferson Clty, Missourl

Dear Sir:

This is in reply to youwr letter of recent date, wherein
you submit & request for an official opinion cn two questions,
namelys

. "1. Does motor vehicle as used in this
Act app to automoblles, busses and
trucks one, or does the wording also
include motoreycles, motor scooters and
such other vehlcles which are recuired to
socure titles from the Motor Vehicle
Department?

"2. Frecquently an automobile dealer will
title a new car in the name of the fim
and apply for individual license plates
in order that he may use sald car as a
demonstrator, however, wlith the intentlion
of selling said car within a period of not
to exceed ninety days. When sald car 1s
titled in order to secure individual
license plates, would the dealer be
required to pay the sales and/or use tax,
or should we hold that this is a depart-
mental transfer not subject to sales taxt"

House Bill No. 258 of the 64th General Assembly, which
will become effective on July 18, imposes a sales and use
tax on motor vehicles in this state. Sub-section (b) of
Section 11412 of the act provides that when an owner of a new
or used motor vehlcle makes application for a title or the
registration of such motor vehicle to present evidence show-
ing the purchase price pald or charged, and if the transaction
was subject to tax to pay the tax to the Director of Hevenuse
when he obtains his title., Sub-section (¢) of this same
section imposes a use tax on sales of such motor vehicles,

'The only exemptions that we find in this section, whereby

motor vehicles are exempted from its provisicns, are found
in subesection (d) of saild Sectlion 11412, which reads as
followss:
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"{(d) The tax imposed by this section shall
not apply to motor wvehicles on account of
which ‘the sales tax provided by this act
shall have been paild, nor to motor vehicles

. brought into this state by a person moving
into Missourl from another state who shall
have reglstered sald motor vehicle 1in saild
other state at least ninety days prior to
the time 1t 1s reglstered in thils state,
nor to motor wvehicles acquired by reglstered
dealers for resale, nor to motor vehicles
purchased, owned or used by any religious,
charitable or elesemosynary institution for
use in the conduct of regular religious,
charitable or eleemosynary functions and
activities, nor to motor vehicles owned
and used by religlous organizetions in
transforring pupils to and from schools
supported by such organization, nor where
the motor vehicle has been acqulred by the
applicant for a certificate of title there-
for by gift or under a will or by inheri-
tance, and the tax hereby imposed has been
pald by the donor or decedent, nor to a
motor vehicle, for which a certificate of
title is sought by the applicant, which
was acquired by him within the State of
Missouri in an isolated or occasional sale
as defined by subsection (¢) of Section
11407 of the Missourl Sales Tax Act, nor
to any motor vehicle owned or used by the
State  of Missourl or any pollitical sub-
divislion thereof, nor by an educatiocnal
institution supported by public funds, nor
to farm tractors or motor vehicles having
a soaﬁing capacity of ten passengers or
more e

The term "motor vehicle," as defined in the Missouri
acts applicable to motor vehicles, reads as follows, Laws of
Missourl, 1945, page 11962

" % % & *lotor vehicle.' Any selfe-propelled
vehicle not operated exclusively upon tracks,
except farm tractors, # 4 # % # W

Since motorcycles and motor scooters, and other motor
vehicles that are required to secure titles from the Motor
Vehicle Department are "motor vehicles," then they would be
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subject to the provisions of the sales and uso tax act as they
do not come within the exempted class specified in sub=section

(d), supra.

On the question of whether or not a dealer, who takes a
car out of his stock to be used as a demonstrator, should pay
this tax when he malkes application for title, we find from an
examination of this act that the tax seems to be imposed on
the person who buys the car for use. There does not seem to
be any provision in the act which makes an exception to a case
in which the dealer takes the car out of his stock, Nor are
there any provisions in the act which would authorize a depart-
mental transfer, The tax is imposed on the person who makes
application for the title, and it was on the theory that the
tax is a use tax, Undor those circumstances, we think that
the dealer would be liable for the tax under thls act,

CONCLUS ION

From the foregoling, it 1s the opinion of this department
that sales of motorcycles, motor scooters and other motor
vehicles, which are required to secure titles from the Motor
Vehicle Department, except such motor vehicles as are exempted
under subesection (4) of Section 11412 of the act, would be
subject to the tax therein provided.,

We are further of the opinion that a dealer who makes
application for a title for a new car, which he proposes to

use as a demonstrator, would be liable for the payment of the
tax before he may obtain title,

Respectfully submitted,

TYRE W, BURTON
Assistant Attorney General
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Attorney General
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