
COUNTY ASSESSORS: 
SECOND CLASS COUNTIES: 
FEES AND SALARIES: 

Mr. Ralph Baird 
Prosecuting Attorney 
Jasper County 

Fees earned by county assessors in second 
class counties for certifying copies of as­
sessments of personal property, and merchants 
and manufacturers assessments on property 
taxable in a city to appropriate city offi­
cials may be legally retained by assessors 
in addition to salary provided by law, and 
need not be paid into the county treasury 

July 17 , 1948 
FILED 

q 
Joplin National Bank Building 
Joplin, Missouri 

Dear Mr. Baird: 

We have your recent letter in whicrequest an opinion of 
this department. Your l etter is as follows: 

"'Section 10996.12-- Compensation to Assessors 
in Second Class Counties in Lieu of Fees-- Dis­
position of Fees ,' provided that the county as­
sessor 'in second class counties shall receive 
as compensation for his services, as provided in 
Section 1 of the Act, the sum of $5000 annually 
in l ieu of the fees provided in said section 1* *·' 

"'Section 1, ' referred to above in Section 10996 . 12 
is Section 10996.11 and in the latter a certain fee 
schedule is set out. 

"Missouri R. S. A. Section 6719, 'County Assessors 
to certify assessment to council, ' provides that the 
county assessor shall make out a return to the Board 
of Appraisement of a second class city in books to be 
furnished by the city copy of that part of the county 
assessor ' s books showing the assessment of personal 
property subject to taxation within such city, and also 
a true copy of the assessment of merchants and manu­
facturers may be subject to taxation by such city. This 
section further provides that the county assessor shall 
receive 10¢ oer 100 words to be paid by the city for 
making such copy. 

"Section 10996 . 11 lists no schedule for the assess­
ment in regards to returning the copy of the county's 
assessment books to the second class city, as above 
set out in Sec tion 6719 . 



Mr. Ralph Baird 

"The point has been raised that inasmuch 
as the Jasper County Assessor extends this 
copy for the city of Joplin on county time 
and from county records and reports and 
through the use of county equipment (books 
of course furnished by the city) that the com­
pensation under Section 6719 should be paid 
into the county treasur y and used to pay the 
compensation of the assessor and his deputies, 
as provided in Section 10996.12, and not be re­
tained by the county assessor as compensation 
additional to the $5000 per annum specified in 
Section 10996.12. 

"Attached herewith is copy of letter from H.W. 
Wiggins, Auditor of Jasper County, asking for 
an opinion in the matter as to whether these 
fees should be paid to the county and retain­
ed by them or should be paid to the assessor 
and retained by him, and request that you pro­
vide an opinion in the matter at your earliest 
convenience." 

Section 10996.12, R. S . A. Mo . 1939, being the same as 
Section 2 of the Act providing for the fees of county assessors 
in second class counties, a ppearing in Laws of Mo. 1945, p . 1532 , 
provides as follows: 

"SALARY.- The county assessor in counties of 
the second class shall receive as compensa-
tion for his services as provided in Section 
1 of this act the sum of $5000.00 annually in 
lieu of the fees provided in said Section 1, to 
be paid in equal monthly installments out of the 
county treasury. All fees to be paid by the state 
as provided in said Section l shall be paid into 
the county treasury and shall be used to pay the 
compensation of the assessor and his deputies as 
provided in this act." 

The last sentence of said Section 2 above quoted, which 
provides for the payment of certain fees payable by the state 
into the county treasury to be used for the payment of the com­
pensation of the assessor and his deputies, refers specifically 
to fees provided for by Section 10996 . 11 R. s. A. Mo . 1939, which 
is the same as Section 1 of the Act providing for f ees of county 
assessors in second class counties (Laws Mo. 1945, p. 1552) and 
to no other fees . 
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Mr. Ralph Baird 

Said last-mentioned Section 1 of said Act (Laws Mo. 1945, 
p. 1552) provides for fees payable, one- half by the state and one­
half by the county, for the performance of certain specified du­
ties and is as follows: 

"The fees for services of the county assessors 
in counties of the second class shall be thirty 
cents per list and six cents per entry for mak-
ing real estate and tangible personal books, all 
the real and tangible personal property assessed 
to one person to be counted as one name; twenty ­
five cents for each merchants tax statement taken 
and entered in the tax book as required by Section 
11309 of an act of the Sixty- third General Assembly 
known as House Committee Substitute for House Bill 
No. 536; twenty- five cents for each manufacturers 
tax statement taken and entered in the tax book 
as required by Section 1 of an act of the Sixty­
third General Assembly known as House Committee 
Substitute for House Bill No. 539 approved Nov­
ember 30, 1945; and ten cents for each statistical 
list of land acreage and other accompanying agri­
cultural statistics filed by the assessor with the 
state department of agriculture as required by 
Section 14030, Revis ed Statutes of Missouri, 1939; 
one- half of the above fees to be paid by the county 
and one-half to be paid out of the state treasury, 
but to be deposited in the county treasury of the 
respective counties as hereinafter provided. The 
assessor shall place the street address or rural 
route and post office address opposite the name of 
each taxpayer on the tangible personal property 
assessment books; provided, that nothing contained 
in this act shall be so construed as to allow any 
fee per name for the names set opposite each tract 
of land assessed in the numerical list ." 

There can be no doubt about the proposition that the $5000 
yearly salary provided for in the aforesaid Section 2 is in lieu 
of the fees provided for in the aforesaid Section 1 payable by the 
state and the county, and that these fees are to be paid into the 
county treasury, to be applied to the payment of said salary, and 
that said fees are not in addition to the $5000 salary . 

However, another fee schedule for payment for services per­
formed by assessors in counties of the second class rendered to 
cities is set forth in said Section 6719, R. s. A. Mo . 1939. Said 
section is as follows: 
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Mr. Ralph Baird 

"The assessed valuation of real estate and per­
sonal property in any suchcity for taxation 
for municipal purposes shall not be greater than 
the assessed valuation thereof for state and county 
purposes, as fixed by the county assessor. The 
county assessor shall make out and return to the 
board of appraisement of such city in books to 
be furnished by the city, on, or before the twen­
tieth day of January annually a copy of that part 
of the county assessor's books showing the assess­
ment of personal property subject to taxation with­
in such city, and thereafter as soon as the assess­
ment of merchants and manufacturers shall be made, 
shall make out, certify and return to the city 
board of appraisement in like manner, a true copy 
of that part of the said assessment of merchants 
and manufacturers which may be subject to taxa­
tion by such city. For making such copy the as ­
sessor shall receive ten cents per hundred words 
to be paid by the city. Upon failure to make , 
certify and return such copy to the city board 
of appraisement, on, or before the date mentioned, 
fifty per cent (50%) shall be deducted from the 
assessor ' s compensation." 

The question presented by your inquiry is whether the fees 
provided for by this last - mentioned statute are to be paid into 
the county treasury to be used in like manner as the fees earned 
in accordance with the provisions of Section 2 of the first above­
quoted Act, or, in other words, is the $5000 annual salary, provid­
ed for by the first above- quoted section, in lieu of all fees earn­
ed by · assessor, or is it in lieu only of the fees specified in 
Section 1 of the Act providing for the fees of county assessors in 
counties of the second class (Laws Mo. 1945, p. 1552 . ) 

Taking into consideration the fact that the specification 
contained in Section 2 of the last - mentioned Act of fees to be 
paid into the county treasury to be used for payment of the $5000 
salary specifies only the fees provided for in Section 1 of said 
Act, and taking into consideration the utter lack of any statutory 
provision for the payment of fees provided for by Section 6719, R.S.A. 
Mo. 1939, into the county treasury, and considering the provision in 
said Section 6719 R. S.A. Mo. 1939 that: "* * * for making such copy 
the assessor shall receive ten cents per hundred words, to be paid 
by the city'' , (underscoring ours) we feel that unquestionably fees 
earned by assessors under the last above- cited and quoted section 
should not go into the county treasury, but, on the contrary, be­
long to the assessors as compensation for services rendered by them 
to the cities in question. 
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Mr. Ralph Baird 

CONCLUSION 

We are, therefore, of the opinion that fees earned by 
assessors by reason of work done by them for cities, in accord­
ance with provisions of Section 6719 R. S. A. Mo . 1939 , constitute 
compensation in addition to salary and may be retained by the as­
sessors. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

SAMUEL M. WATSON 
Assistant Attorney General 
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