SHEZRITFS: -Several qﬁéstions regarding saiaries of
sheriffs In counties of the second class,

March 15 , 1948

e

Aonorable Ralph Talrd
Prosecuting Attorney
Jasper County

Joplin, Missourl

Dear Sir:

This is in reply to your request for an opinion relative
to the salaries and fees of sherliffs in countles of the second
class, :

As there are several questions embodled in your request
we will take them up one by one,

(1) The magistrate in the eastern district of Jasper
County usually sits at Carthage but holds court about one day
n each week at 'ebb City. The sheriff reports dally to the
magistrate courtroom at Viebb City before continuing on to the
courthouse at Carthage, ' Your question 1s whether or not the
sheriff 1s entitled to mileage for this trip. In answer to
this I refer you t6 the provisions of House Bl1l No, 939 en-
acted by the 63rd ceneral Assembly, Laws of ilssouri, 1940,
page 1572, Lection 7, which reads, in part, as follows:

"rhe sheriff and his deputies shall be
reimbursed out of the county treasury,
at the rate of five cents per mile for
each mile actually and necessarily
traveled, in s state, in the per-

Tormance of their official duties. When
mileage is allowed, it shall be computed
from the place where court is usually
held, and when cowrt is usually held at
.one or more places, such mileage shall

be computed from the place from which the
sherlff or deputy sheriff travels in per-
forming any service. # ¢ # # The county
court shall examine every claim filed for
relmbursement, and 1f found correct, the
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county shall pay to the officer entltled
thereto, the amount found due as mileage."
{Underscorin: ours, )

Under the provisions of the above section it 1s our opinion
that the sherlff 1= not entitled to mlleage relmbursement for
traveling from his home to the courtroom at Webb City. It should
be pointed out that the travel of the sheriff must actually and
necessarily be Iin the performance of his officlal duties, and 1t
is the duty of the county court, under the above statute, to
examine the clalms for relmbursement and to pay them if they are
found to be correct, 'e belleve that this would be a question
of fact to be determined by the county court,

(2) The county has employed certaln deputy sherifis and
asgligned then to various courts in the county. You ask 1if the
sheriflf is entitled to the %3,00 per diem for the attendance of
the deputy sheriffs upon these courts, If the county court has
asslsned these deputies to the various courts, we believe that
it may be falrly assumed that their attendance has been directed
by the court desiring their attendance., 3ection 2034, R,3. Mo,
1939, as amended, now reads:

"The several sheriffs shall attend each
court held In thelr counties, when so
directed by ths court; and it shall be
the duty of the officer attendlng any
court to furnish stationery, fuel, and
other thlings necessary for the use of

the court whenever ordered by the court,"

Section 13411, R.S5. lio, 1939, providing for fees of sheriffs,
reada, in part, as follows:

"I'or attendin; each court of record or
criminal court and for each deputy

actually employed in attendance upon

such court the number of such deputles

not to exceed three per day « « « « + «3.00."

In an opinlon rendered by this department to' Honorable
Relph H. Dugglns, Prosecuting Attorney of Saline County, under
date of January 22, 1948, a copy of which I am enclosing, it
provides, In the main, that the fee is properly allowed to the
sheriff and not to the deputy for the deputy's attendance upon
courts of record. Therefore, we believe that even though the
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deputies are on a straight salary basis the sheriff 1s entitled
to the fee for the deputy's atitendance upon courts which have
directed thelr attendance., Towever, the sheriff would not be
entitled to the per diem for hls own personal attendance unless
his attendance had been directed by the court. -

(3) Is the sheriff allowed to retain the fees pald for
attendance upon the mazistrate courts above and beyond the
£3900,00 allowed for his wori in civil matters? \le fall to
see that there should be aany distinction made in the fees col=-
lected for his attendance upon mazistrate courts so as to, in
fact, increase nis salary considerabdly more than House Bill
No. 939, Lais of 1945, apparently contemplated, € 13 a zeneral
rule of law that before an offlcer has authority to charge fees
for his services he must be able to point toc a statute author=
izing such charge. Nodaway County v. Yidder, 129 $.Y. (2d) 887,
We are unable to Tind any statute providing: that these fees
snould be any dllfercnt than the other clvil fees collected by
the sheriff so that hls whole compensatlon, in faect, should
not be more than 7820,C0,

(4) You ask if the oplalon under date of January 3, 1947
(Wilson), rendered to ifonorable John A, “versole, Prosecuting
Attorney of vashlngton County, i1s asplicable to a county of the
second class, Ve believe that this opinion is applicable to
countles of The second class ac thore ls nothing in the facts,
as outlined by your letter, which 1s essentlally different as
to make out a different case for second zlasa countles,

(S§) ‘'le further believe that the opinion under date of
August 26, 1946, rendered to lonorable Gordon R. Boyer, Prose=-
cuting Attorney of Bariton County, is applicable to counties of
the second class as the county court is not a court of record
in second class counties,

Nespectfully submitted,
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