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EDUCA'l __ jN: interpretation of Senate Bill N;.:> ~ 4 of the 64th 
General Assembly~ Military schools with college 
s.tatus not required to teach the courses enumerated 
in said bill in the college years. 

F 1 LE-D 
August 7, 1947 / /U 7 / 

,(/ 

Mr. c. A. Phillips, Chairman 
Committee on Accredited Schools and Colleges 
University of Missouri 
Columbia, Missouri / 

Dear Sir: 

This ie in reply to your letter of recent date, wherein 
you requested an opinion of this. department relative to the 

- interpretation of Senate Bill No. 4 of the 64th General As­
sembly. Said letter reads as follows; 

. "Certain questions have arisen about the 
provisions of Senate Bill No~ Four of the 
Sixty-fourth Assembly to non-public schools. 

·As you know, the University Committee on 
Accredited Schools and Colleges visits and 
inspects all of the private or denominational 
secondary schools in the state o~ request of 
the institutions. The results·of these visita­
tions and inapections are reported directly to 
the Committee on Accredited Schools and Colleges 
for approval. 

"Already I have requests for the interpretation 
or· this law from a military school w~lich has a 
large number of out of state students. This 
institution has both high school and college 
status and a school £or women, which is normal­
lt under church control. It happens that large 
numbers who come to this school are fron1 other 
states. Now, my question is this: 'Do these 
schools have to comply exactly with the pro­
visions of this bill?' Section 10,373 would 
seem to indicate that all institutions' in the 
state would have to meet the requirements. 
However, Section 10,374 seems to confine the 
instruction to state institutions. 

HI would appreciate a formal opinion or this 
matter for the guidance of.the committee.," 
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A well recognized principle of statutory construction, 
still applied by the courts in this state, was expressed by 
the Supreme Court of M1s$ouri in the early case of Spitler v. 
Yo~g, 63 Mo. 42, \~ere the court said at l.c. 44: · 

"* * * Statutes must be construed in reference · 
to the subject matter, the objects which prompted 
and induced their enactment, and the mischief 
they were intended to remedy. * * *" . 

_; 

We think it cannot be denied that a very important factor which 
largely prompte~the enactment of Senate Bill No.4 of the 64th 
General Assembly was the then, and to a large extent continuing, 
hostility to certain forms of government which are basiely 
opposed and repugnant to the democratic form of government which 
we have in this countr7. There was, at the time of this legis­
lation, the general feeling that those other forms of government 
were becoming more aggressive even in our own country. To 
possibly counteract this threat, it was no doubt felt desirable 
to provide in our schools a course of study to better acquaint 
the youth of this state with the American and state governments 
and some of their history. In order to carry through the pro• 
gram of ~ducation, Senate Bill No. 4 provided what cours~s 
should be included in the course of instruction, and said it 
shall be "in all public and private schools located within the 
State of Missouri, except privately operated trade schools 
* * *·" 

Other applicable rules of statutory construction ~re set 
out in the case of Hannibal Trust Company v. Elzea, 2Bb s. w. 
371, where the court said at l.c. 377: 

"While the fundamental rule in construing 
statutes is to ascertain and give effect 
to the intention of the Legislature, such 
intention, however, must be the intention 
as expressed 1~ the statute, and where the 
meaning of the language used is plain, it 
muet be given effect by the courts, other­
wise they would be assuming legislative 
authority. ,36 Cyc. 1106. As said by this 
court, in Bane, in Gri~r v. Railway Co.t 
286 Mo. loc. cit. 534, 22S s. w. 457: 
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ntThe primary rule for the interpretation 
of statutes is that the legislative inten­
tion is to ·be ascertained by means of the 
words it has used. All other rules are 
incidental and mere aids to be invoked when · 
the meaning is clouded, When the language 
is not only pl~in, but admits of.but one 
meaning, these auxiliary rules have no office 

- to fill~ In such case therEt. is no room for 
construction•'" 

And the court continued at l.c. 377: 

"AgainJ in the interpretation of statutes, 
woras in common use are to be construed 
in their natural, plain, and ordinary 
signification. * * *ft 

In an·attempt, 'then, to determine the legislative intent, 
and bearing in mind the above quoted principles of statutory 
construction, by the natural and plain interpretation and 
ordinary signification of the words used in Senate Bill No. 4, 
wha~did the Legislature actually say? Section 10373 of said 
bill reads as follows: 

"In all public and private schools located 
within the State of Missouri, except privately 
operated trade schools, commencing With the 
school year next ensuing after the passage of 
this Act, there shall be given regular courses 
of instruction in.the Constitution of the United 
States and of the State of Missouri, and in 
American history, including the study of American 
institutions." · 

In an attempt to ascertain the meaning of the word "schools" as 
used in said section, we find in webster's Dictionary, Second 
Edition, that "school11 its defined as: "The proo.ess of being 
instructed or educated .in institutions for teaching the young, 
usually not including colleges." Black's Law Dictionary, Second 
Edition, says that a school is "an institution ot learning of a 
lower grade, below a college or a university. A place of primary 
instruction." In 47 Am. Jur., we find they say at page 297: 

"* * * Thus, the word 'school, t as used in 
Constitutions and statutory enactments, has 
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been frequently defined by the courts as 
referring only to the public, common schools 
generally establi=hed throughout the United 
States, and usually known as the 'common 
schools' of the country. It has been held 
that when used in a statute or contract it , 
will not inc.lude universities, business 
colleges,or other institutions of higher 
education, unless there is something clearly 
to indicate the intent that such institutions 
should be included.* * *" 

In State v. Erickson , 75 Mont. 429, the Supreme Court 
of Montana said at l•c· 441~ 

"***The terms 'school,' 'college,' and 
'university' convey the same idea, differing 

_ only in g~ade.* * *'1 

In Roach v. Board of Trustees of St. Louis Public Schools, 77 
Mo. 484, the court said at l.c. 4B7l . 

"The term 'school,' ex vi term~i, does not 
imply a restriction to the rud~ents of an 
education. When contrasted with the term 
'college' or 'university,' it may and ordi­
narily doea imply a lower grade, but just 
where the one ends and the other begins, ' 
may not be easy to define.* * *" 

Applying the wording of the Missouri Supreme Court, we believe 
the term "school" was meant to be contrasted with, and dis ... 
tinguished from, the word• "oolleges" ~nd nuniversities" in the 
present act. Section 10374 of said·Senate Bill No.4 says; 

"Such instruction in the Constitution o£ the 
United States and of the .~tat-a o£ Mie~ouri·"· 
and in/ American history, including the ~tucly 
·of American institutions, shall begin .. not 
later than the opening of the Seventh Grade• 
and shall continue in the high sehool courses 
and in the courses in state coll•ges and 
universities and, to an extent to be determined 
by the St.ate Commissi()ner of Education." 
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F~"'orn this section·, we .fin,d that the enumerated course or 
instrucJ~~on is to begin not la.ter than the opening of' the 

·$eventh grade and is t!:> continue in the high sc;hool courses. 
And then it is stated that- the instruction is to be "in the -
courses in state colleges and universities and, to an extent 
to be determin~d by the State Commissioner of Education."· In 
SeAate Bill No~ 7, passed by the 63rd General Assembly, to be 
found in Missouri Laws of 1945, page 1622, we find the author-
ity given to yhe board of regents o:f each state teachers college 
·to change the. name of ita college to· merely read, ttstate college." 
A rule of construction too well recogni~ed to allow any doubt is 
that the Legislature is presumed to know the law. It is our be­
lief that the Legislat~re had this in mind when, in Section 10374, 
they referred to "state colleges and universities," thereby mean- · 
ing the colleges and universities endowed by state funds. Other­
wise the IJegislature need only have said colleges and universities, 
thus omitting the word 1'state," which would hav.e included all 
c~lleges and univer~tities within the State of' lUsr;ouri. 

We do not feel it is the province of this department, in 
construing statutes, to thus drop words and change the construc­
tion of' phrases that obviously the Legislature intended to imply 
a particular meaning. By specifically adaing the phrase "state 
colleges and universities'' in Section' 10374, we think the Legis­
lature was adding to the scho·ols included in Section 10373, and 
that all other colleges and universities were meant to be ex­
cluded. It is a well-known canon of statutory construction, as· 
expressed in State ex inf~ Conkling ex rel. Hendricks v. Sweaney, 
270 Mo. 685, that the expression of one thing is the exc.lusion of 
another. 

Section 10374a o~ Senate Bill No. 4 reads: 

"No pupil shall receive a certificate of 
graduation from any school described in Sec­
tion 10373, unless he has satisfactorily 
passed an examination on the provisions and 
principles of the Constitution of the United 
States and of the Sta~e of Missouri, and in 
American history, including the study of 
Ameri-ean institutions." 

In Commonwealth v. Connecticut. Valley Street Railway Company, 
82 N.E. 19, the Supreme Judicial Court of ~assachusetts said 
at I.e. 21: 

I 

"The statute which we are now to interpret 
provides only for 'pupils.' The word 'pupils,' 
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by derivation and the definition of lexi­
cographers, is properly applicable to 
children and youth. Students in colleges 
and professional schools are not called 
pupils." 

We think this distinction in the terms "pupil" and "students" 
was intended in the present act, eapecially in view of the fact 
that the -term ''stucl.ent" is used in the second paragraph of Sec­
tion 10374a-when refe~ring to college and university,· and which 
reads as follows;-· 

"A student of a college or university; who, 
after having completed a course of instruc~ 
tion prescribed in this article and suc­
cessfully passed an examination on the pro~ 
visions and principles of the United States 
Constitution, and in American history, in-

, eluding the study of American institutions, 
transfers to another college or university, 
shall not be required to complete another · 
such course or paaa another sudh examination 
as a condition precedent to his graduati~ 
from such a c()llege or university." 

. -

We interpret this above quoted paragraph to refer to the 
student of a college or qniversity whose instruction is pre" 
scribed in this article, the same being a student of a state 
college or university. 

A further indication of·the intention of the Legislature 
in distingulsh!ng between schools and colleges is to be found 
in Section l0374c of said bill, which reads as follows~ ' 

"The State Commissioner of Education shall 
make arrangements for carrying out the pro-
visions of this article and prescribe a list 
of s~itable texts adapted to the needs of the 
school !ll2 college grades. (Underscoring ours.) 

Applying, then, the rules of construction above indicated, 
and in an attempt. to ascertain the intention of the Legislature 
in said Senate -Bill No. 4, we feel that the word "schools~ as 
used,in Section l0373, means grade and high school, or the 
equivalent thereof; that the "•tate-colleges and universities». 

I 
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referred to in Section 10374 means those colleges and universi­
ties in the state that are endowed by state funds; and that the 
word "pupil," as use.d in Section 10.37~-a, refers to those attend.­
ing a grade or nigh school, and "student" ref'ers to those attend-
ing a college or a university. -

One further point we should like to point out as indicating 
the general plan and intention of the Legislature on this subject 
is th~ fact that Section 1 of said Senate Bill No. 4 provide~; 

• 
'"That Article 2 of Chapter 72, Revised 
Statutes of Missouri• 1939t relating to 
schools be and the same is hereby amended 
by:.~repealing Section 1037.3 providing for 
the giving 'of regQlar courses of instruc­
tion in the Constitution of the United 
States and the State of' Nissouri; and by 
repealing Section 10374 providing that 
instruction,shall begin in certain grades, 
and adding in lieu thereof six new sections 
relating to the same sub ·leet matter· and 
providing in addition, that no pupii shall 
receive a. certificate of graduation from 
any school unless he or she has passed an 
examination on the provisions and principles 
of· the Constitution of the United States 
and of the State of Missouri, and in American 
history, includ.~ng the study of American in­
stitutions; with power in the State Commissioner 
of Education to carry out and enforce the pro­
visions· or this act,'***« 

It is to be noted that sc:dd Secti·ons 10373 and l037lt; of the 
1939 Revised Statutes were quite similar in their provisions 
for the courses of instruction in the public and private schools 
as is now provided for in Senate Bill No. 4. Said sections were 
in Article 2 of Chapter 72 of the 1939 Revised Statutes, which 
contains laws applicable to all classes of schools, and on a 
review of those sections, we find that, in dealing trlth schools, 
it does not refer to colleges and universities. We do not feel 
that said section~ have been previously interpreted to mean such 
instruction should exist in private colleges. These t\'lo sections 
have been on the statute books for several years and through 
several revisipns, ~dth no indication that said section$ should 
be interpreted othet~ise. We think this is a further indication 
of the legislative intent as to the application of Senate Bill No. 
4. As was stated by the court in State v. Bro~m, 105 s.w. (2d) 
909t l.c. 911: 
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"I:n construing statutes in pari materia·, 
'endeavor should be made, by tracing 
history of legislation on the subject, 
to a'scertain the uniform and consistent 
purpose of the Legis1.a ture or to discover 
how the policy o£ ~he Legislature with 
reference to the subject matter has be~n 
changed or modified fromtime to time. 
* ,;.: *tf 

CONCLUSION 

In view of the above, it is the opinion'of thisdepartment 
that the courses in·the Constitution of the Unit~d States and 
of MiSSQUri and in American history, including the study or 
American institutions, in accordance with s~mate Bill No. 4 of 
the 64th General· Assembly, must be included in all grade schools, 
commencing with the seventh grade and continui~g through high 
school, and in cou~ses in state endowed colleges and universi­
ties, to an extent to be determined by the State Commissioner 
of Education. It is further the opinion of this department 
that any military school in the state would be required under 
said bill to teach the courses as included therein, commencing 
with the seventh grade and continuing through the high school 
·grades. Such military school with a college status, if not 
endowed by state funds, would not be required to teach the 
courses in the college years. 

APPROV1:D: 

J. E. TA!toa 
Attorney General 

WCC:LH. 

Respect£ully submitted. 

Wm. c. COCKRILL 
Assistant Attorney General 


