
TAXATION: Non-profit cemeteries' income from money loaned 
is taxable. 

May 10, 1946 

Honorable Cecil T. Taylor 
House of Representatives 
Jefferson City, Missouri 

Dear Mr. Taylor: 
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This Department is in receipt of your 
request for an official opinion, which reads as fol­
lows: 

"I am enclosing a letter received 
from the treasurer of a cemetery 
association in ~y County. 

"These people would like to know, 
at your earliest convenience, wheth­
er or not this money that they have 
in the treasury can be loaned on 
real estate and the yield be non­
taxable under the new constitution 
and the intangible law recently pass­
ed and set up in House Bill 868. 
Of course this money will go back 
into the cemetery fund which, as they 
state, is a non-profit organization. 
I would appreciate it if you will 
mail this ruling directly to me." 

Section 6, Article X of the Constitution of 
Missouri, 1945, provides, in part, as follows: 

"All property, real and personal, 
of the state, counties and other 
political subdivisions, and non­
profit cemeteries, shall be exempt 
from taxation; * * *" 

House Bill #471, passed by the 63rd General 
Assembly, and approved by the Governor, provides, in part, 
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as follows: 

"The following subjects shall be 
exempt from taxation for state, 
county or local purposes: * * * 
* * * * * * * * * * * * * * * * 
Fourth, non-profit cemeteries; 
* * *." 

The identical question presented in your re-
quest was before the Supreme Court of Missouri in 
State ex rel. Mount Mora Cemetery Association vs. 
Casey, 210 Mo. 235. Under the facts in that case, 
taxes had been assessed "against the personal proper­
ty of the association, amounting in value to at least 
$120,000, as found by the assessor of the city of St. 
Joseph, which has been invested and used-by the asso­
ciation as its capital, and not for cemetery purposes." 

The court, through Judge Burgess, held: 

"It is quite clear that, under 
section 6 of article 10 of the 
Constitution, and section 9 of 
relator's charter, all of the 
land held by it for cemetery 
purposes is exempt from taxa­
tion for general purposes, but 
does it necessarily follow that 
its personal property and moneys 
on hand acquired from the sale 
of lots are also exempt from taxa­
tion? As a rule, all property 
is subject to taxation, and, 
therefore, laws exempting proper-
ty from taxation are to be strict­
ly construed, and the right of ex­
emption established beyond a reason­
able doubt. (Fitterer v. Crawford, 
157 Mo. 51). An exemption from 
taxation exists only where it is 
expressed in explicit terms, and it 
cannot be extended beyond the plain 
meaning of these limits. (State 
v. Wilson, 52 Md. 638.) 
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"In Rosedale Cemetery Association 
v. Linden Township, 63 Atl. 904, 
it is held, under 'an act to autho­
rize the incorporation of rural 
cemetery associations, and regulate 
cemeteries,' which provides that 
'the cemetery lands and property 
of any association formed pursuant 
to this act or otherwise incorporated, 
as well as bonds and mortgages given 
·to secure the purchase money of such 
cemetery lands, shall be exempt from 
all public taxes,' that the personal 
property of such cemetery associations, 
consisting of horses, hearses, carriages, 
agricultural implements, tools, and 
other articles used exclusively in 
and abouu their cemeteries and for 
burials in their cemeteries, are sub­
ject to taxation. The court said: 
'The prosecutors insist that the 
word "property," as used in the 
eighth section supra, means per­
sonal property. All exemptions from 
general taxation are to be consider­
ed strictly; the resolution, in case 
of doubt, being in favor of the rule 
which subjects all property to a just 
share of the public burdens. * * * * 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * 
It is in accordance with the common 
wish of mankind that the places where 
the dead are buried should be pro­
tected and preserved against the in­
terference of possible sales for un­
paid taxes, or under execution for 
debts, and be kept free from all 
molestation or desecration. These 
legislative exemptions of cemetery 
property are the expression of that 
wish. But it is not perceived how 
that wish is made effectual by ex­
emption from taxation property not 
used for burial places that has no 
associations connected with it, and 
may be disposed of by the association 
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at any time, to any person for 
any purpose. * * * * * * * * * " 

In view of the above case, and for the reasons 
advanced therein, it is believed that income from money 
loaned by a non-profit cemetery is taxable. 

CONCLUSION. 

It is, therefore, the opinion of this Depart­
ment that income from money loaned by a non-profit 
cemetery is not exempt from taxation under Section 6, 
Article X of the Constitution of Missouri, 1945, and 
House Bill #471. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

AMO'K:ir 

Respectfully submitted, 

ARTHUR M. O'KEEFE 
Assistant Attorney General 


