
Mr. William Smitb. 
,state Purchasing Agent 
Jefferson City, Missouri. 

Dear Mr. Smitha 

RE: The State Purchasing Agent has the dis­
cretion of selling goods to the highest 
and best bidder, if the highest bids are 
identical he has the discretion of deter­
mining which constitutes the best bid. 

July 31 1946 

This will acknowledge receipt of your letter of JWle 24, 
1946, in which you requ0st an opinion of this department as 
follows: 

"A: number of field employees of the 
Conservation Commission have been 

.driving state•owned cars,. The Con­
servation Commission has decided that 
inasmuch as automobiles are scarce 
that they would prefer that these men 
drive their own cars on a mileage basis,. 

"TheJ•are stressing upon the idea that this 
Department should sell the state-owned cars 
at the top ceiling price as established by 
the OPA to thef'le mnployees. 

"I would like to have an opinion as to whether 
or not this is possible under the law inas­
much as the law states that thi~ Department 
is to receive bids and sell to the highest 
bidder. Of course, the government laws would 
prohibit me from sellin~ cars above ceiling 
price established by the OPA." 

Section 69 of S.C.S.S.B. 297, passed by the 63rd General 
Assembly and approved by the Governor carries this provision re• 
lative to the power of the State Purchasing Agent: 

"it * ii-He shall also have power, subj act to 
the same provisions as for bids for pur-
chases, to sell s.ny surplus or unn0eded 
supplies or property in his hands or owned 
by the eta te or· any department thereof ,..Jr *" 

Section 65 of the sam.e Bill provides, in par•t, as follows: 



j 

Mr. Vvilllam Sml th -2-

"section 65. All purchases shall be based 
on competitive bids. On any purchase where 
the estimated expenditure shall be two thous-
and dollars (~~2,000.00) or over, the purchasing 
agent shall advertise for bids in at least two 
dally newspapers Of general circulation in such 
places as are most likely to reach prospective 
bidders at least five days before bids for such 
purchases are to be opened. On purchases where 
the estimated expenditure is less than two thous­
and dollars ($2,000.00) bids shall be secured with­
out advertising. In all cases, the purchasing 
agent shall post a notice of the proposed pur­
chase on a bulletin board in his office. He shall 
also on all purchases estimated to exceed two. 
thousand dollars ($2,000.00) solicit bids by mail 
from prospective suppliers. All bids for such 
supplies shall be mailed or delivered to the 
office of the purchasing agent so as to reach 
such office before the time set for op.ening 
bids •. The contract shall be let to the lowest 
and best. bidder. The purchasing agent shall 
have the right to reject any or all bids and 
advertise for new bide, or, with the ~pproval 
of the governor, purchase the require.d supplies 
on the open market if they can be so purchased 
at a better price.* * *" 

Your letter refers to the calling price on automobiles estab­
lished by the Office of Price Administration. RGcent developements 
in Washingto14D, c. have resulted in the abolition, at least tem­
porarily, of the Office of Price Administ1•ation. Due to this fact 
we will attempt to answer your letter both on the basis of the sit­
uation as it exists now ro1d upon the situation which will obtain 
if the OPA is revived. 

The above quoted sections of Senate Bill No. 297 provide that 
the same rules govern the purchase of goods by the State Purchasing 
Agent which apply to the sale of goods by him. Therefore, under 
the terms of Section 65 of Senate Bill No. 297, the Purchasing Agent 
is :r;aequired to obtain bids on all supplies sold by him. Where the 
sale is estimated to be in the amotmt of two thousand dollars 
($2 1 000.00} or more, the Purchasing Agent must advertise for bids. 
Where sales are less than two thousand dollars (*2,000.00) the 
Purchasing Agent need not advertise. By the terms of that section 
the contract of sale must be let to the highest and best bidder and 
the Purchasing Agent is given the discretionary power to revoke any 
or all bids. Applying these statutory provisions to the situation 
when there is no ceiling price on the sale of automobiles, it 
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follows that the Purchasing Agent should sell to the hie;hest bidder 
if this bidder is a reliable buyer. In other words'· if the buyer 
is a reliable person the hirfiest bid would be the best bid. \~1ere 
the bids are for the same amount of money, the Purchasing Agont has 
the discretion of determining which bid shall be acceptable. There­
fore, it is our opinion that the situation regarding the Conservation 
Commission automobiles should be handled in the same manner as other 
sales are handled by the .State Purchasing Agent,· the latter using 
his discretion as to what is the highest and best bid. 

Under an OPA ceiling price, the automobiles could not be sold 
for a price exceedine that ceiling. Therefore, if tho employees of 
the Conservation Commission offered the ceiling price, it would be 
the duty of the State l'urchasing Agent to determine whether their 
bids were the best bids and to award the contract of sale to the 
persons offering the ceiling price whose bids he fe+t were the 
best bida. In other words, it would be the duty of the State 
Purchasing Agent to determine which bid was the best as between 
those persons offering the ceiling.price for the automobiles. 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of this department that if' the 
OPA is not in force at the time the automobiles are sold the State 
Purchasing Agent should proceed to determine the highest and best 
bidders and to award the sales to the bidders offorin.::; the same, 
and that if the OPA is in force the Ste.te PurchasinG Agent should 
det~rmine v1hich bids are the beat bids as between those pGrsons 
offering the ceiling price for the automobiles. 

APPHOVl!:D: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

SNC:mw 

Respectfully submitted, 

SMITH N. CROWE, JR. 
Assistant Attorney General 


