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Use of seal, and fee of Sheriff and deputy for attend­
ing such court. 

Fl LED 
AU(;-LlS t 26 I 1946. jt} 

Hon. Gordon R. Boyer, 
Prosecuting Attorney 
Lamar, Llissouri. 

Dear VIr. l3oyer: 

This is in reply to youmof recent date, wherein you 
submit a request for an official opinion as follows: 

"Under the new constitution the County Court 
1s no longer a court of record. It is, there­
fore, my opinion that they do not use a seal 
and it also is my opinion that the sheriff is 
not entitled to a V3.00 allowance for opening 
court. 

rtr wish yon would advise me definitely on this 
so th'at I may advise the court of this when 
they meet next l.'ionday." 

Section 1991, R. s. Mo. 1939, provides that each court 
of record shall procure and keep a seal. 

Under Section 36, of Article 6 of the old Constitution, 
and b~i Section 1990, H. S. T1o ·zg , county courts were IYlade 
courts of record. 

~owever, 'lmdor thB now Constitution See. 7, Article 6, and 
by Senate Bill 229 of the 63rd General Assembly 1 com1ty courts are 
no longer courts of record. Since the powers and duties of county 
courts are limited and prescribed by the constitution and statute, 
and as they are no lonc;er courts of> record, then such courts would 
not be required to have a seal. 

On the question of the authority of the sheriff' to charge 
a per diem for himself or his deputy for attending the county 
court, we find that the authority for such charge, if any, is in 
Section 13411, R. S •. 1\lo. 1939, which allows the sheriff' or his 
deputy the sum of $~.00 per day for attendance upon courts of 
record. Under the new Constitution the county court is no longer 
a court of record and~ therefore, the services of the sheriff or 
his deputy in attendin:_; such court would not be within the pro-
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visions of said Section 13411, supra. 

In order for an officer to have authority to charge a 
fee for his services, he must be able to point to the statute 
authorizing such charge. (Nodaway County v. Kidder, 12-9 S .w. 
(2d) 857, 344 Ivlo. 795.). As there is no statute authorizing 
the payment to tho sheriff for attendance on courts not of rec­
ord, then the sheriff would not be authorized to make such charge 
and .the county court would not be authorized to pay same. 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of this department that 
county courts, under the new Constitution and statutes enacted in 
support thereof, are not courts of record and are not required to 
have a seal. 

It is also the opinion of this department that the per diem 
of.$3.00 allowed to sheriffs and their deputies for attendance upon 
col~ts of record would not be permitted to be paid to the sheriff 
or his deputy for attendance upon county courts. 
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APPROVED: 

J. E. TAYLOR, 
Attorney-General. 

Respectfully submitted, 

TYRB VJ. BURTON, 
Assistant Attorney-General 


