ELECTIONS: ELECTION PRECINCTS: (1) County court has exclusive

Jurisdlctlon to establish
boundaries: of election precincts for general, primary and special
elections. {(2). Elector may vote at any established precinct
within the township of his residence, if such elector reside
outside corporate 1imits of municipality.

Fl_:LEE

April 26, 1954

et i

- Honorable ﬂagh ?hillipa
Prosecuting Abttorney ,
Camden County oy ,
Camdenton, Missouri N

Tigar Sir:

ﬂefat&nﬂe 1s made tﬁ your request for an offiecial
Qplﬂiﬁﬂ of thia d@parvmanh reading as fallﬁna:

I wiah to make a raqaest ;
t0 be given by your offic
tate matters, I will give a brief b :

ol the si%uaﬁien 1&ad1ng up te he quastiwnﬁ-

“camaentan is a oity of the faﬁrﬁh ‘class
with three established wards for eity elec-
bionss It is lodated in the mun : .
townd 1p of Osage, and at presant ‘there
are four election predinets fop primery.
gnd general élections An Osage T&Wnshiy-
Ordinarily, bwenty-five to thirty percent
of the total vote cast in Camden County
at either the primary or general elestion
1s cast at the Osage Townahip precinct
located in Camdenton ab Cov _ﬂausa.
Hy questions are as f@l,‘ .

"y, Is the G@uﬁty Court aﬁ Camden Gounby
required to establish one vabi 114 pr@einct
for primary and general elections in each
ward of Camdenbon, ﬁisaauri? ,



Honorable Hugh Phillips

"2, If the establishment of such precincts
i8 required, at what precinct do those voters
living outside the c¢ity llmits cagt their
votes?"

With respect to your first question we direct your
abtention to Section 111,220, RSMo 1949, reading as follows:

"The county courts of the several counties
in this state shall have power to dlvide
any township in their respective countles
into two or more election districts, or

to establish two or more election precincts
in any township, and to alter such election
distriets and precincts, from time to time,
as the eonvenience of the inhabitants may
require,”

You will observe that under the provisions of this statute
the county court is authorized to divide any township into
two or more election districts within thelr discretion. The
eatablishment of particular districts, of course, is to be
governed by necessity and convenience of the electorate, We
do not find any sbatute requiring such districts to be located
specifically with respect to the boundaries of a municipality
or part of a munleipallity included within the boundaries of
such election district, Therefore, as the powser conferred
upon the ecounty court is discretionary, we believe that it
is not required that such body establish any election district
with reference to the boundaries of any municipality or part
of municipality included therein,

Having ansgwered your first question in the negative it
is perhaps unnecessary to glve further consideration to the
second question. However, in the event that the county court
of Camden County should establish an election district or
digtricts including a portion or all of the City of Camden-
ton and designate a polling place or polling places therein,

- we deem it advisable to extend this opinion to answer your

second gquestion. In this regard we direct your attention
to a portion of Section 111.060, RSMo 1949, detailing the
qualifications of voters and including the following provisions:



Honorable Hugh Phillips

" & % % Each voter shell vote only in
the townshlp in which he resides, or if
in a toun or city, then in the eleetion
district therein in which he resides.

# # %" (Emphasis ours.)

From the quoted provisions 1%t is clear that a person
regiding outside the city limite may vote at any poliing
place established in the township wherein he resides.

COHCLUSION

In the premises we are of the opiniont

(1) That the county court of each county has the
discretion to divide each township of such county into
two or more elesction districts or election precinets under
the provisions of Sectlion 111.220; and that without regard
to the geographical boundaries of any muniecipality or part
of municipality located in such township; and,

(2) That persons residing outside the carporabe’limits
of a municipality may vote at any polling place established
for the conduct of elections within such township, :

AThe foregoing opinion, which I hereby approve, was
prepared by my assistant, Will ¥, Berry, Jr, v

Very truly yours,

- JOHN M. DALTON
‘Attorney General

WFB:vlw



