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VITAL STATISTICS: 

In cases of death where there is no 
physician in attendance upon the death 
of ~he deceased person, and death is 
not such as to bring it within the 
jurisdiction of the coroner, the per­

son in charge of interment may, during the incapacity of the local 
registrar to perform his duties, directly notify the local health 
officer, and said local health officer should complete the certificate 
of death, in accordance with Section 193.140, RSMo 1949. 

OPINION NO. 64 

February 15, 1954 

FILED 
Honorable Richard D. Moss 
Assistant Prosecuting Attorney 
Jasper County 
Snyder Building 

~f 
Carthage, Missouri -------
Dear Sir: 

By letter dated February 1, 1954, you requested an official 
opinion, as follows: 

11 * * * The coroner refused to sign death 
certificates unless there is a question of 
suicide, accidental death or homicide. The 
local registrar of this district is in the 
hospital, therefore he is unable to sign 
as medical attendant on such deaths. 

"The coroner has ordered Dr. K. E. Baker, 
county physician for the eastern district 
of Jasper County, to sign such certificates. 
Dr. Baker would like to know whether he 
should sign certificates for persons who 
die without being attended by a physician, 
such as persons found dead. 

"Please give us an opinion as who should sign 
the death certificates in such cases. Whether 
it be the county physician or the county coro­
ner. Then we could pass such information to 
the coroner, county physicians and funeral 
service firms. * * * " 

We assume that the "county physician" to which you refer in 
your letter is a county health officer appointed pursuant to 
Section 192.260, RSMo 1949: 



Honorable Richard D. Moss 

"The county courts of the several counties 
of this state may appoint a duly licensed 
qualified physician as a county health of­
ficer for a term of one year, and in the 
event a vacancy is created in the office 
of the county health officer, such court 
may appoint a duly licensed qualified 
physician for the unexpired term. If the 
county court of any county decides to 
appoint a county health officer as em­
powered in this law, it shall agree with 
the officer as to the compensation and 
expenses to be paid for such service, 
which amount shall be paid out of the 
county treasury of the county. Nothing 
contained herein shall be construed to 
require the county court of any county to 
appoint a county health officer in any 
county." 

Upon presentation, by the person in charge of interment of a 
dead body, of a certificate of death to the physician last in attend­
ance or to the coroner in those cases in which he has jurisdiction, 
said last attending physician or coroner must certify thereon the 
cause of death according to his best knowledge and belief. This is 
required by Paragraphs l and 2 of Section 193.140: 

"1. The person in charge of interment shall 
file with the local registrar of the district 
in which the death or stillbirth occurred or 
the body was found a certificate of death or 
stillbirth within three days after the oc­
currence. 

"2. In preparing a certificate of death or 
stillbirth the person in charge of interment 
shall obtain and enter on the certificate the 
personal data required by the division from 
the persons best qualified to supply them. 
He shall present the certificate of death 
to the physician last in attendance upon 
the deceased or to the coroner having juris­
diction who shall thereupon certify the cause 
of death according to his best knowledge and 
belief. He shall present the certificate of 
stillbirth to the physician, midwife or other 
person in attendance at the stillbirth, who 
shall certify the stillbirth and such medical 
data pertaining thereto as he can furnish." 
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Honorable Richard D. Moss 

Paragraph 3 of Section 193.140 provides for the certification 
of the cause of death in those cases in which there was no physi­
cian in attendance upon the dead person, and over which the coroner 
has no jurisdiction. 

"3. Thereupon the person in charge of inter­
ment shall notify the appropriate local regis­
trar, if the death occurred without medical 
attendance, or the physician last in attend­
ance fails to sign the death certificate. In 
such event the local registrar shall inform 
the local health officer and refer the case 
to him for immediate investigation and certi­
fication of the cause of death prior to is­
suing a permit for burial, cremation or other 
disposition of the body. When the local 
health officer is not a physician or when 
there is no such officer, the local registrar 
may complete the certificate on the basis 
of information received from relatives of 
the deceased or others having knowledge of 
the facts. If the circumstances suggest 
that the death or stillbirth was caused by 
other than natural causes, the local regis­
trar shall refer the case to the coroner for 
investigation and certification." 

Thus it appears that if a death occurs without medical attend­
ance, or if the last medical attendant refuses to certify as to 
cause of death, and the death is such as not to come within the 
jurisdiction of the coroner, the provisions of Paragraph 3 of Sec­
tion 193.140 apply. In such event, the statute requires the local 
registrar to inform the local health officer, and such local health 
officer shall, if he be a physician, issue the certification of the 
cause of death. We conclude that the "local health officer" referred 
to in said Section 193.140, Paragraph 3, is the county health of­
ficer authorized by Section 192.260, supra. Having determined that 
in those cases in which there was no last attending physician, and 
the death is not such as to bring it within the jurisdiction of 
the coroner, the person in charge of interment must notify the 
local registrar, who then shall notify the local health officer for 
investigation and certification of cause of death, it is necessary 
to determine whether the person in charge of interment may, instead 
of notifying the local registrar who is unable to perform the duties 
of his office because of illness, directly inform the local health 
officer of the case. We conclude that if the local registrar is 
incapacitated from performing his duties, and he has no deputy or 
other authorized person to relay the notice of death to the local 
health officer, that the notification may be given directly by the 
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person in charge of interment to the local health officer. This 
conclusion is based upon the premise that the relay of information 
from the person in charge of interment to the local health officer 
through the local registrar is purely a mechanical act, the omis­
sion of which would not in anywise affect the purpose of this sec­
tion, i.e., to have an authorized person ascertain the cause of 
death. 

CONCLUSION 

In the premises, therefore, it is the oplnlon of this office 
that in those cases of death where there is no physician in attend­
ance upon the death of the deceased person, and the death is not 
such as to bring it within the jurisdiction of the coroner, the 
person in charge of interment may, during the incapacity of the 
local registrar to perform his duties, directly notify the local 
health officer, and said local health officer should complete the 
certificate of death, in accordance with Section 193.140, RSMo 1949. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Mr. Paul McGhee. 

Very truly yours, 

JOHN M. DALTON 
Attorney General 
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