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N A county superintendent of schools can-
TAX LEVY: .; not be compelled te submit more than one
COUNTY i SUPERINTENDENT : budget estimate to school districts withe-
SCHOOL DISTRICTS:. . in his jurisdiction, but can amen@ the

' o budget; that no such authority 1s vested
in the county board of education.

April 7, 1954

Representaiive
~Futnan County

RFD
Worthington, Missouri

Dear Sir:

Honorable B. M. Husted

You thus state your recent request for an offieial opinion:

"I would like very much to have your opinion
in the followlng matters

"0ur County Superintendent of Bohools madse up
his budgets on Mareh the First as required by
law for the school districts under his Juris-
diction, listing in deteil the sstimated ree
cailpts and disbursements., He alse showed the
required school levies, After these required
tax levies were sent to the County Clerk end

the County tax books were made up, a high school
school board decided to incrsase the high school
tultion echarge to these districts. ' :

“Is the County superintendsnt in this case com=
pelled te change his budgets and require the
rural districts to pay the incresase? Although

the teachers' fund of the high school districd
had an increasse of Three Thousand Dollars in

the surplus this incrsase will be used to build

up this Surpiun-

"Will the rural distriet# which do not have guffi-
ocient fundg te pay this incresse be required to
pay this amount next year?

"Does tie County Board of Educatiocn have any jurisw
dlotion in this matter?®

We note that Putnam ls a ecounty of the third class,



*jfﬁanbrébla Be M. Husted

Your first questien ist "Is the county superintenﬁ&nt in
this case compelled to change. his budget and require the rural
 districts to pey ‘the inereasa?

> In regard to this matter,wa direct attention ta paragraph 1
~ of Section 167.260 RﬁMa 1949, which readst L

"is  For the Information and guidance of ‘the Qfo o
‘ficers and qualified voters, in conneetion with
the problew of school tax rates, the county supers
intendent of schools in each eounty of the third
~ olass shall, not later than the first day of March
. of esch yeay, in cooperation with the clerk of the
board of such dlstirie®, prepare, or cause to be
prepared for each school distnict under his supers
viaion, @:detailed budget of estimated receipts
and disburaemants, including the emount of re-
ceipts recommended as necessery from district
taxes, Such budgéet shall list estimated receipts
by funds end sources, and estimsted disbursements
by funde and purposes, in such detail as msy be
preséribed by law and by the state board ef educaw
“tion; and shall have appended thereto & statement
of the rate of levy per hundred dollars of assesse
ed valuation required to raise each amount shown on
the budget as coming from district taxes, The dis-
triect elerk shall add a condensed copy of gaid bude
get to each required notlce of the annual meeting.
In the expenditures of sald district during the en-
suing. year, no variation shall be sllowed from the
totals shown in the budget estimate except on writ-
ten authorization of the county supsrintendent. At
the end of each achool year, and not later than July
fifteenth of each year, the clerk of each such dlg=
trict shall prepare a detailed report in form as
may be prescribed by the state board of sduesation
showlng all expenditures of the preceding year from
various funds and sources, snd such county superine
tendent shall audit and examine the semej and if
such report is in conformity with the budget, or any
modifications or variations therefrom as authorized
by such eounty superintendent, he shall certify his
approvel thereof to the state board of education. In
the event that expenditures exceed budget estimatea,,
or modlifications thereof, in the various funds in
which state funds are made available, the excess
expenditures shaell be deducted from the allacation
from the state funds for the ensulng year.”
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Honorable B, M. Husted

. "The law (pare. 1 of Seection 167,200, supra) makes 1t the
duty of the county superintendent %o prepare end submit a budget
estimate not later than March lst of eash year, &and nothing in
the law imposea upon him the duty to submit any other estimate.

- It would seem that in the common interest of reaching a ‘
satisfactory conclusion upon the budget matter, that the super-
Intendent should cooperate fully with the district in this mat-
ter, can &nd should, if circumstances appeer to make it desir-
able, amend hig first budget. However, there certalnly is no
means by which he could be compelled to do so. S

“:‘;¥9ur second queétzaﬁ7isvwhsther_the rurel distriots which
do not have sufficient funds to pay this increase can be required
to pay this amount next year? '

In regerd to this metter, we are enclosing an opinion writ-
ten on 3eptember 13, 1948, to Honorable Joe W, Collinsg, FProsecut=
ing Attorney of Cedar County. '

We bellieve that this second question is answered by that
opinion. -~ : :

Your final question is: "Does the county board of education
have any jurisdiction in this mattert"

The duties and powers of the county board of educatlion are
set forth in Section 165,673 RSMe 1949. Paragraphs 1, 2, 3, L,
and 6 of that section impose upon the county board the duty of
studying the school system in their county, with a view to its
recrgenizvation, end the making of recommendations for reorgani-
zation to the atate board of education; cooperation in school
matters with adjoining counties; advising with the county superw
intendent regarding school matters generally.

Paragraph 5 of the above section rules:

"Approve the budget prepared by the county
superintendent of schools in ccoperation
with the e¢lerks of the boards of the several
digtricts and spprove the audit, made by the
county superlntendent, of the expenditures
report prepared by the digtrict clerk and
submitted for the g proval of the state board
of education," .

We cannot see that the above~quoted paragraph of Section
165.673, supra, or any other statute or case, gives the county
board of education any authority to act regerding sn increased
levy in any district within their county.



Honerable B. M, Husted

CONCLUSION

It is the opinion of this department that a county superw=
intendent of schools eanmot be conpelled to submit more than
onebudget estimate to school dlstriets within his jurisdicetion;
but can smend the budget; that no auch authority is vested in
the county board of education.

The foregoing epinion, which I hereby approve, was prew
pared by my Assistant, Mr. Hugh P. Williamson.

Very truly yours,

JOHN M. DALTON
~ Attorney General
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