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ELECTIONS: 
COUNTY COURTS: 

County court of Greene County has exclusive 
jurisdiction to establish boundaries of election 
precincts for general, primary and special 
elections. 

January 11, 1954 

Fl LED 

$~ 
Honorable Douglas w. Greene 
Prosecuting Attorney 
Greene County 
Springfield, Missouri 

Dear ,Sir: 

Reference is made to your request far an official opinion 
of this department reading in part as follows: 

"Since the City of Spr1ng1f1eld has adopted 
a charter and established the City Manager 
form of government, the City·Council has 
divided the various voting wards into pre­
cincts with certain of the wards having as 
many as seven precincts. 

"The question has arisen as to whether the 
County Court or the City Council has the 
power to designate the polling places for 
the various wards, and I have been unable 
to find any statutory or case law which 
clarifies this problem. 

''Our problem is to determine who has the 
final say-so as to the location of polling 
places in general, special or primary elec• 
tions. 

"vJe would apprecie.te any information that 
you could furnish us concerning this problem, 
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as arrangements have to be made many months 
in advance for the coming primary elections." 

For some years after the formation or the State or Mis­
souri all elections were conducted on the basis of the several 
municipal townships being the voting precincts. However, as 
the population of the state became greater it was necessary to 
provide for smaller voting units. Consequently, in 1845 an 
Act was passed dealing in a special way with the establishment 
of voting precincts. This Act has remained unchanged until 
this time, and now appears as Section 111.220, RSMo 1949. It 
reads as follows: 

"Establishment and alteration or election 
districts or preolnct~.--The county courts 
of the several cohnties in this state shall 
have power to div~de any township in their 
respective oounti~s into two or more elec­
tion districts, or to(establish two or more 
election precinct~ in !any township, and to · 
alter such election districts and precincts, 
from time to time, as the convenience of the 
inhabitants may require." 

For its historical interest Section 111.24.0, RSMo 1949, is quoted. 
This statute also formed a part or the Act of 1845 and has also 
remained unchanged until this time. It reads: 

"Elections conducted in districts or pre-
cincts as in townships.--Th!, !lace or hold-
ing the election shall ~ des gnatett; and 
the judges and clerks of election appointed 
in such districts or for such ~lection pre­
cincts, and the elections therein shall be 
conducted, in all respects, in the same manner 
as is herein provided by law for the townships." 
(Emphasis ours). · 

While not material to your particular inquiry, it is or some 
interest to note that after the General Assembly of Missouri 
had provided for the organization of counties on a township 
basis for the discharge of governmental affairs, similar pro­
vision was made with respect to the division of municipal town­
ships into election precincts by the county courts of counties 
operating under the township form of government. This statute 
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first appeared in 1873 and now is round as Section 65.070, RSMo 
19~-9. \vith the further passage or time and the development or 
large urban areas of population many of the fUnctions which 
had previously been discharged by county courts with respect to 
the conduct of elections have been transferred to boards of 
election commissioners. In some of these areas the power to 
establish voting pt>eoincts has also been transferred to such 
boards, particularly in class one counties where we find Sec• 
tion 113.090; RSMo 1949, d~aling with this subject, and Sec­
tion 113.590, RSMo 19!~9, dealing with the same subject matter. 
However, it must be remembered that these are but minor excep­
tions to the general rule conferring such power upon the QOunty 
courts in the respective counties; and have been designed to 
take care of the peculiar conditions arising in the urban centers 
to which they relate·. 

We have carefully examined the various statutes relating 
to the conduct or elections ip cities of fifty to one hundred 
th.ousand inhabitants, in which category the City of Springfield 
falls, and while we _find that adequate provision has been made 
for the establishment of voting precincts for the 40nduct of 
m~icipal elections; we fail to find that any deviation from 
the general rule with respect to general, primary and special 
elections has been effectuated. We note that Sections 75.060, 
116.140 and 122. ~-70, RSMo 19491 all deal with the conduct of 
municipal elections. With respect to these elections the council 
ror the City of Springifield has undoubted authority to establish 
and alter as may be required such electicn precincts as may be 
proper and necessary to permit the rree expression of the elector­
ate upon questions of public poliet submitted to them. However, 
at no place does it appear that the·power to establish or alter 
such election precincts for general, primary and special elections 
has been divested from the county court. 

CONCLUSION 

In the premises we are of the opinion that the county court 
for Greene County has the power to establish and alter as may be 
necessary or convenient to insure a full and free expression of 
the electorate of that oounty, such election precincts as may be 
desired for all general, primary and special elections within 
and without the corporate limits of the City of Springfield; and 
to designate the polling places in such precincts. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, Mr. Will F. Berry, Jr. 

WFB:vlw 

Yours very truly, 

JOHN M. DALTON 
Attorney General 


