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·~PUBLIC RECORDS: 
VET'ERANS: 
STATE SERVICE OFFICER: 

State Service 'Officer enti'bled··~;to such 
public records ~a he~needs in connec­
tion with his official duties without 
charge. Copies of such records may be 
requested by Assistant State Service 
Officer. 
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J May 24, 1954 

Honorable Roy L, O•:rve~ 
Sta.te S•rvtee Offio•r 
P .._o ~. Drawer 14.7 
Jefferson. G1ty, Missouri 

,/ 
Dear t,{r~ Oarrvert 

t'le render her&with Qu,r. op1n1on, baaed upon 
your request of Apr1l a8, 19$4; which request 
reads as tollowet 

"I am requ$st an ·opinion on the 
pro:ourement ot . c,~:O'Wlltttta by th1$ 
Department; when · ali~h . d.O.Ol.mun'lts al:'e 
needed to q('.lmplete 6laims thx-ougb. 
the Veteraila ~1n1str&:t>1on or other 
goVePOlllenta.l a.s•n.tsi&$, $.ueh do e-ll-
menta aa raque$te4 by this Depar~ent 
are neoe~ult$.17 a$ proot to the agene7 
oo:ncemed. Most ot o~ docutllenta are 
:re()eived trom the ReQor.d..,r of Dee.4a1 
CJ1rcutt Ol.erka and Probate Courts of 
th-e d.:tffel'ent co:unttes 6\:nd manr ~· 
re4e1~ed from th• -J:'eau c:t Vital 
·stat1,tioa of tb.e State .. ot Missouri; 
and all o£ these. doeumente ... are tum1sh­
ed without cost ~whEm c:requa.tt:vd. bJ this 
Ileparttnent . to cQm.plete., a cl.:aim ,:for a 
v&t-&ran. Tn• tU.lth.ovt:z~ation;· that we 
have foX" thi~J ia ·round 1n the l.U.saouri 
Revised Statutes 1949, Voltttn$ 1, Obapter 
4.2, .Seotton 42•050.. 'Servloe O.f'fii).er 
shall have aeoess to all the ps:rtinent 
record$ of' state of Missouri,· $to.t 

* * * * * * * * * * * * * * * * 
"Also, an opinion on the request of 
such documents ... should they be over 
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Honorable Roy L. Carver: 

the signature of the State Service O.t'fieer-' 
or can he authorize the Assistant State 
Service Officers to request such documents?."· 

The first question here, 1st Row many certified 
or a1,1thenticate<1 copies of public records should ,the 
official custodian of such records tu:rnish to the:·:·Sotate 
Service Officer without charge 'l · - ,: : __ ._ < 

The answe~ to this question depends upq:n. a -con­
struction of 9hapter ~~ RSMo 1'949 1 and particularly 
Section 42.0$0 1 RsMo 1.9491 which section reads a• fo.!.• 
:lows a 

"The state· service oi'ficcu• shall have ac-
. ••ss to all the pertinent records or the 
state of l41ssourlt ita officers and de­
partments, and all subdivisions of the 
state;. as may be of' assistance in accomplish ... 
!ng th(ll purposes of this chapter~ and upon 
the 'Wr!ttt;Jn request of the state service of ... 
f.ice:r, the person or persons in charge of 

.a-g,ch rE~cord or records shall furnish to 
'satd state servto.e off$-tler, authenticated 
or oertified .copies of .such record or records 
as may be designated by said state· service 
oftieer, wi·thout eh.arge_," 

You will notice that said section does not, nor 
does any other provision in the ehapter1 limit the number 

.o£ certified or authenticated. cop1es which are required 
to be fumished to the state service officer W'ithout 
-charge. We believe that the ia'Ull1ber of authenticated· or 
certified copies of a given record is within the discre ... 
tion of the state service offioe:tt. Only he oan deter­
mine how many such copies are required to accomplish 
the purposes of the chapter. We· believe, therefore, 
that no person in charge of ,eubllc records, _coming with.­
in the terms of Section 42.050, supra, may limit the 
number of certified or authenticated copies or such 
records which he will furnish to the state service of• 
ficer without charge. 

Your next question is, whether the request for 
or designation of such records_,!; copies of which are re ... 
quired,. ·must be made by the state service officer per.­
sons.lly,,, or whether assistant state service officers 
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Honorable Roy L. Carver: 

can make the request? 

The appointment of assistant state service ot~ 
ficers is authorized by Section 42.0601 RSMo 1949. 
The designation of and request for 4ert1f1ed copies 
of public records being a ministerial act. and not 
judicial or quasi•judtoial, tne state service officer 
may authorize his assistants to make such designation 
and request. · Having so been authorized, the request 
and designation b7 an assistant state service officer · 
is as effective as if made b7 the state service officer 
himself. The rule relating to delegation by an officer 
of authority to perfom a rd.nistel'*ial act 1s thus stated 
in 43 Am. Jur., Public O.t'f'1cers• Section 460: 

11
ito * * And while ndnisterial acts may be 

delegated bt ~ ~tttcer or board to las• 
aistants~ whose employment is authorized, 
they do not have the status of deputies 
t. o whom quasi-.ju. dioial functions may be 
delegated, • * *~" · 

CQNCLU"$ION 

1) Under the provisions of Seet:ton l.j.2.050~ .RSMo . 
1949 1 a person in charge o:f public reeo~qs is required 
to :rurnish to the state service officer, without Oharge

1 as many authenticated or certif'ied copies ot a desig­
nated record as the state ser.vice officer, in his dis· 
oretion1 may designate and request. 

2) ·An assistant state service officer, duly auth­
orized by the state service o.t'f"icer to designate and re­
quest authenticated or certified copies of public records, 
may designate and request such oapies, and such designa­
tion and request need not be made by the state service 
officer personally. . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was 
prepared by my Assistant, Mr. Don Kennedy. 

WDK:irk 

Yours very truly, 

JOHlf M. DALTON 
Attorney General 


