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TAX:: 
SCHOOLS: 

(1) There is no specific time limitation as to when 
the clerk or the county court may turn over the 
supplemental tax book to the county collector to 
collect taxes authorized by a special tax levy 
election (2) Taxes authorized. by special tax levy 
election become delinquent on January 1st or the 
year folloWing the levy (3) Such taxes constitute 
a lien on the assessable real, property in the 
district, and (4) Payment of those school taxes 
due at the time of payment, does not preclude 
collection from those taxpayers or the additional 
ta~es due by virtue or the tax levy election. 

January 11, 1954 
-----~-~ 

Fl LED\ 

Honorable Edwin F. Brady 
Prosecuting Attorney 
Benton County 

11 J 
Warsaw, Missouri 

Dear Sir: 

Your letter of December 1, 1953, requesting an official 
opinion, reads in part as follows: 

"A tax levy was authorized. by the voters 
of Reorganized S9hool District No. 6 of 
Benton County, Missouri, at a special 
election held in·said district on 
November 30, 1953. 

1 - "Is the county clerk required by law to 
and should he make a supplemental tax book 
for 1953 and extend this adctitional tax levy 
and deliver it to the county collector for 
colleetion? 

2 - "If he should do so, what is the latest 
date that he is authorized to turn this 
supplemental tax book over to the county 
collector? 

3 - "When will the taxes extende4 in this 
supplemental tax book for 1953 be delinquent? 
Will they become d~linquent on January 1, 
1954, as other 1953 taxes? 
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4 - "Some considerable amount of 1953 taxes 
on real estate and personal property in 
Reorganized School District No. 6 ot Benton 
County have already been paid, and some tax­
payers take the position that since they 
have a receipt tor 1953 taxes, including 
school taxes, that they cannot be re~ired 
to pay any additional 1953 school taxes. 
In your opinion, would this relieve tax­
payers or paying this additional school 
tax? 

5 - "The county collector also specifically 
desires to be advised whether this tax is 
a lien on the property a$sesse4 the same 
as other taxes." 

The questions in your letter have been numbered for con­
venient reference. 

All statutory citations are RSMo 1949, unless otherwise 
noted. 

Your question No. 1 has been answered. by a previous 
opinion of this office, rendered on October 7, 1953, to Hon. 
Donald P. Thomasson, Prosecuting Attorney of Bollinger County. 
That opinion has been sent to you under separate cover. 

Statutory implementation of Article X, Sec. ll(o)., Con­
stitution of Missouri, 1945, (amended November 7, 1950), has 
been made by Section 165.080, Cumulative Supplement, 1951, 
which reads as follows: 

"165.080. Tax levy for maintaining schoe>ls 
increased, how.--Whenever it shall become 
necessary, in the judgment of the board 
ot directors or board. of education of any 
school district in this state, to increase 
the annual rate of taxation, authorized 
by the constitution for district purposes 
without voter approval, or when a number 
of the qualified voters of the district 
equal to ten per cent or more of the 
number casting their votes for the 
directors of the school board at the 
last school election in said d.istrict 
shall petition the board, in writing, for 
an increase of said rate, such board shall 
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determine the rate of taxation necessary 
to be levied in excess of said authorized 
rate, and the purpose or purposes for 
which such increase is required, specify­
ing separately the rate ot illerease re­
quired for each purpose, and the number 
of years.t not in excess or tour, for which 
each proposed excess rate is to be effec­
tive, and shall submit to the qualified 
voters or the district, at the annual school 
meeting or election, or at a special meeting 
or election called and held tor that purpose, 
at the usual place or places ot holding elec­
tions for members of sueh board, whether the 
rate of taxation shall be increased as pro­
posed by said board, due notice having been 
given as required by section 165.~00; and 
if the necessary maJority or the qualified 
voters voting thereon, as required by 
article X, section 11 of the constitution, 
shall favor the proposed increase for any 
purpose, the result ~ such vote, 1ncludigg 
the rate ~taxation so voted in such dls­
'frict foreacfi ptrEose; and '6he number-of 
tears sa:td rate s13o be-e?tect"iye, sliaTI 
e. c·ertmea oa laiec1m· or· eeeretaH or 

Su¢h boara or istrict to mie o!erk 0 'tlie 
'iOuiitY. cour'ror the propir~unty, .!2 iliil.l, 
on recerere"'f;" proceed tG assess and 
carq eu the amount . so. returned ~ the 
tax o'O'Ki on all taxaHe Eropert~, rei! 
and persc>nil',Q? s-u.ch school dis riot, as 
anown 'bz t.fie last annuat assessment for­
state and-cGu~~ases, 1nc1ui!as-all 
stat:;men:ts ot mere nts .!! e;:evide · bf 
!aw. (~sis ours). 

Thus, the abov$ section contemplates the immediate 
certification of the tax levy to the county clerk, who shall 
upon receipt thereof proceed to assess and. carry out the amount 
so returned on the tax books. No specific time limitations have 
been set for the carrying out of such duty by the county clerk. 
Therefore, the use of the phrase "on receipt thereof" can only 
be construed to mean that the. duty must be performed as soon 
after receipt as is reasonably possible. Therefore, the answer 
to your question No. 2 is: There is no specific date beyond 
which the county clerk cannot turn over the supplemental tax 
book to the county collector, but such book should be turned 
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over as soon as is reasonably possible after receipt by the 
county clerk of tbe result or the vote on the tax levy increase. 

Section 14o.Ol0 declares all real property taxes to be-
come delinquent on January 1, and establishes a lien therefor: 

11 140.010. County eolleetQr--entoreement 
of state's lien.--All real estate upon 
Which the taxes remain unpaid on the 
first day ot January., annually, shall 
be deemed delinquent, and the said county 
callector shall proceed to enteree the 
lien or the state thereon, as required 
by this chapter; and any failure te 
properlJ return the dellaquent list, 
as required. by this chapter, shall in 
no way atteot the validity of the assess­
ment and levy of taxes, nor or the Judg­
ment anci sale by which the collection 
of the S$111e may be enforced, nor in any 
manner to affect the lien or the state 
on such delin~ent real estate for the 
taxes urtpa14 thereon. u 

Personal taxes are declared to become delinquent on 
January 1, by Section 140.730(3). 

"3. For the purpose or this chapter, 
personal t~ bills sball become de­
linquent on. the first clay or January 
tollowins the day whert said. bills are 
placed in the hands of the collector, 
and suits therE!on may be instituted 
on and after the tirst day or February 
t'ollowingfl and within five years from 
said day.' 

There is no lien upon personal property for taxes assessed 
against its owner. State v. Rowse, 49 Mo. 586, 592. 

Since there is no statutory provision for changing the 
date of delinquency, nor provision excepting the type of tax 
in question from establishing a lien on the assessable 
property, it must be concluded that the tax in question 
becomes delinquent on January 1, 1954, and that a lien for 
the amount of such tax is established on the assessed property 
in the same manner as other taxes on real estate. 
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You state that a considerable number of persons have paid 
their real estate and personal taxes prior to the election 
authoriz'ing the tax levy increase, and you inq,uire whether 
such persons by virtue of having paid, all of the taxes due at 
the time of payment, are exempt from payment of this tax levy 
increase. The answer to this q,uestion is: No. 

Thet•e is no statutory er case law in MisSouri as to the 
conclusiveness of a tax receipt upon the t:Etxing body. 51 Am. Jur., 
paragraph 960, page 842, makes this statement as to the con­
clusiveness of such receipt: 

" • • . Such a receipt may by statute be 
made conclusive evidence of payment, but 
it is clear that in the absence of such 
a statute, a tax receipt is not con­
clusive evidence of payment, and the ad­
verse party may prove by any competent 
evidence that payment has not actually 
been made." 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of this office that 

1 - There is no specific time limitation as to when the 
clerk of the county court may turn over the supplemental tax 
book to the county collector to collect taxes authorized by 
a special tax levy election 

2 - Taxes authorized by special tax levy election become 
delinquent on January 1st of the year following the levy 

3 - Such taxes constitute a lien on the assessable real 
property in the d.istriet, and 

4 - Payment of those sehool taxes due at the time of 
payment of taxes doea not preclude collection from those 
taxpayers of the additional taxes due by virtue of the tax 
levy election. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was 
prepared by my Assistant~ Mr. Paul McGhee. 

Yours very truly, 

JOHN M. DALTON 
Attorney General 


