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STATE PHARMACY BOARD: Annual fee for permit due October 1, 1952,
PHARMACY PERMITS(annual) permit expires June 30, 1953. Proprietor of

DUE WHEN: wholesale drug business must be licensed

USE OF FEES: pharmacist or have at least one in his employ.
INSPECTORS, SALARIES AND Permit fees can be used if appropriated to
EXPENSES: Board's use by General Assembly. Inspectors

could be hired after August 1, 1952, on 1951=-
[ e 1953 appropriation if
C{LED September 30, 1952 there are sufficient funds
) | L_, i in it.
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Missouri State Board of Pharmaecy
Charles W. Riley, Secretary
Springfield, Missouri

Gentlemens

Your recent request for an opinion of this department has been
assigned to me for answer. Sald request reads as follows:

"(1) House Bill #18l, Section l. provides for a
$10,00 anmal fee, payment issued for one year
only. Part 1 under Section 3. states that permits
expire June 30th following date of issue, at which
time renewals are due for the ensuing year. Would
it be legal or would the Board have a 1 right
to collect a one=half fee of $5.00 for a period

of six months dating m::m 1, 132{. to June
30, 1953, at which time an renewal would be
due? This procedure would set us straight as our
Board operates under a fiscal year.

"(2) House Bill #185, Section #338.010, deals in

part with persons operating wholesale drug businesses.

Is not a firm operating as a wholesale drug or k
pharmaceutical company required to have in its

employ at least one person who is licensed as a

pharmacist?

"(3) If collections from the permits can be started
as of Januery 1, 1953, when can this money be appropri-
ated to the Pharmacy Board for use in hiring inspectors
as provided for in House Bill 5s Section ¢338.150.
and for the over-all enforcement of the law?

Paregraph (1) of your request, we are of the opinion, is answered
the first three sentences of Section 1 of House Bill No. 18l of the
th General Assembly, which reads as follows?
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"Section 1l On and after sixty days from and
after the © m:;_e"ee‘ of this acl, snall be
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A study of the undersecored part of the above set out "Act" brings
us to the conclusion that a permit of the Missourli Board of Pharmacy
is to be cobtalned by any pharmacy operating in this state by October
1, 1952, which is sixzty days after this "Act"™ became effective
(Auguat 1, 1952)s That applications shall be made to the Board, upon
sultable forms 1ssued by the Board and said application shall be returned
accompanied by the fee of $10.00s That upon receipt of said applica-
tion and fee by the Board it shall issue a permit carrying the expira-
tion date of June 30, 1953, on the first series of permits i1ssued
under this "Act™ and dated each year thereafter from July 1 of the
year of lssuance and expiring of June 30 of the following yeare

The dates for the perliod for which the aforesald licenses are to
be issued is controlled by Section 3 of House Bill No. 18k, supra,
which reads as follows:

"Section 3. 1l. The geiggg, or renewal thereof,

issued under the provisions of this act, and under

which a pharmaey is belng operated, shall be posted

and axpoasd in a oonspicuoua placo in auch pharmnoy.
- : : r

"2. Application blarnks for renewal permits shall
be mailed by the Missouri board of pharmacy to each pere-
mittee on or before the first day of June in each year,
and if application for renewal of permit is not made
before the first day of July following, the existing
permit, or renewal thereof, shall jlapse and become
null and void upon the thirty-first day of that month.
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®3« All fees collected under the provisions
of this act shall be deposited in the state treasury
to the credit of the Missouri Board of Pharmaey
Fund, to be used by the Missourl Board of Pharmaey
in the enforcement of the pr ovigions of this set,
when appropriated for that purpose by the General
Asgsembly." (Underscoring ours.)

With regard to paragrag {2) of your request, Seetion 338,010 of
House Bill No. 185 of the 66th General Assembly, effective August 1,
1952, reads as follews:

"338,010. It shall be unlawful for any person not
licensed as a phermacist within the meaning of this
chapter to compound, dispense or sell at retail any
drug, chemical, polson or pharmaceutical preparation
upon the prescription of a physician, or otherwise,
or to compound physiclans' prescriptions, except as
an aild to or under the direct supervision of a person
licensed as a pharmacist under this chaptere And it
shall be unlawful for any owner or manager of a
pharmacy or drug store, or other place of business,
to cause or permit any other than a person licensed
as a pharmaclist to compound, dispense or sell at
retail, any drug, medicine or poison, except as an
ald to or under the direct supervision of a person
licensed as & pharmacist; provided, however, that
nothing in tL,u section shal
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at R-e sale © po sonous substances
hieh are sold exclusively for use in the arts or for
use as insecticides, when such substances are sold

in unbroken packages bearing a label having plainly
printed upon 1t the name of the contents, the word
polson and the names of at least two readily obtaine
able antlidotes; provided, however, that nothing in
this section shall be so construed as to apply to

the sale of patent and proprietary medlicines, and the
ordinary household remedies and such drugs or medi-
cinesg as are normally sold by those engaged in the
sale of general merchandise: provided further, that
nothing in this section shall be so construed as to
prevent any person, firm or corporation from owning

a pharmacy, drug or chemical store or apothecary
shop, providing suech pharmaey, drug or chemical store
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or apothecary shop shallbe in charge of a licensed
pharmacist." (Underscoring ours,)

From the above underscored part of the statute we are of the
opinion that the owner of a wholesale drug or pharmaceutical company
must be a licensed pharmacist or muast have at least one licensed
pharmacist in his employ to comply with the statute.

In answering parngraph (3) of your request we believe we have
answered the part dealing with collections for permits in the first
part of this opinion. However, going on to the question of when the
fees collected from the issuance of permits, under Section 1 of

House Bill No. 18}y, supra, can be appropriated by the General Assembly
to the use of the Missouri Board of Pharmaey, as provided by Section
338,150 of House Bill No. 185 for the hiring of inspectors and over=-
all enforcement of the law, we are of the opinion that these funds
deposited to the Missouri Board of Pharmacy Fund are available for

the Board's use to the extent of the 19511953 biennium appropria=-
tion for the Board of Pharmaey.

Section 338,150, supra, reads as followss:

"338,150. T d of o appoint one

or more assistant secre es O ngpectors not to
and who shall recel such sa y ag may be pre-
scrlbed b he board of ph 186Y, no 0 éxceed

three hundred dollars per month, and necessarsy
traveling expenses while sngaged in the performanc
of officlal dutles, payable monthlye Such assistan
secre es or inspectors and any member of the board

of pharmacy are hereby given the right of entry and
inspection upon all open premises purporting or
appearing to be a drug or chemilcal store, apothecary
shop or place of business for the retailing, exposing
for sale at retall, or the dispensing or selling of
drugs, mnedlcines, chemicals, or polsons or for the
compounding of physiclans' prescriptionse Such
assistant secretarles or inspectors shall assist the
secretary of the board of pharmaey and perform suech
duties as the board may directe Such assistant
secretarles or inspectors shall be subject to
removal at the pleasure of the board of pharmaecye."

The three inspectors or assistant secretaries provided for in
Section 338.150 of House Billi Neo. 185, supra, can be hired by your
Board now, or could have been nired by it at any time after August
1, 1952, the erfective date of this statute. They can also be paid
salaries not to exceed $300,00 per month if that sum is available

from your Board's 1951-1953 appropriation for Personal Service. Also
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thelr necessary traveling expenses may be pald by the Board if the
money is avallable to be used from the State Board of Pharmacy's
1951=1953 appropriation for giggga; 5525%531 Our reason for so
holding regarding salaries and expenses 1s that the Missouri
Appropriations Laws, 1951=1953, read:as follows:

"Section T.420. State Board of Pharmacy.=-

There ls hereby appropriated out of the State
Treasury, chargeable to the Board of Pharmaey
Fund, the sum of Twenty-seven Thousand Dollars
{27,000,00), for the use of the State Board of
Pharmacy, for the payment of salaries, wages

and per diem of the officers, members and
employees; for the original purchase of property;
for the repalr and replacement of property; and
for the general operating and other expenses; for
the bilennial periocd beginning July 1, 1951 and ending
June 30, 1953, as follows:

"Personal Servicei

"Salaries, wages and per diem of the Board members
necessary employees and Federal 0Old-=Age and Survivors
Inlurlnel...............-ﬂk,oooooo

"additions, repai and Replacements an
eration

"For the original purchase, repair and replacement
of office furniture and equipment, material and
suppliese

"General expense? including communication, printing
binding, transportation, travel, within the state,
insurance and premiums on bonds, other general
expense including stationery and office supplies,
office rent, light, heat, water and power supplies
and Federal 0Old=Age and Survivors Insurance.

Total Additions, Repairs and Replacements and
Oporatim..--..........o313.000.00

"Potal from State Board of Pharmacy Fund$2],000s00"
(Underscoring ours.)
From a reading of the above 19511953 appropriation it will be

seen that $27,000 has been appropriated out of the Board of Pharmacy
Funds All monies received in said fund from the licenses provided
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for in House Bill Noe 1B} are available if needed to provide the
money so appropriated, which is the sum of §27,000.

The primary rule of statutory construction is to ascertain and
give effect to the lawmaker's intent. Nordberg v. Montgomery, 351

Moe 18‘0’ 173 8.‘.(2(1) 387‘ Wallace v. looda. Mo. h52, 102 8.‘.(2(1)
91 This, we believe, has been done in the present instance.
CONCLUSION

It is therefore, the opinion of this department thats

le The annual fee of $10.00, provided by law, for a permit to
ozrrnto a pharmagy, as defined by law in House Bill No. lﬂﬁ of the

66%h General Assembly, is due October 1, 1952, and sald permit shall
be for one year and be dated so as to expire on June 30; 1953,

2« Under House Bill No. 185, Section 338,010, supra, it 1is
mandatory that the proprietor of a wholesale drug business be a
licensed pharmacist or have at least one licensed pharmacist in his
or its employ.

3¢ Collections from permits deposited te the Board of Pharmaey
Fund can be used to pay inspectors' salaries or for the purpose of
overall enforcement of the "Pharmacy Law"™ if the Board of Pharmacy
has sufficient money in its 1951-1953 appropriation to pay the
salaries out of the part allotted for Per and the
expenses out of that part allotted for Gene iiig%ﬁig

Regpectfully submitted,

A. BERTRAM ELAM
Assistant Attorney General

APPROVED3:

]. El !nraa
Attorney General
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