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SALES TAX: The ewner of a new or used motor vehicle in

USE TAX:

Missouri, who is not exempt from the payment

MOTOR VEHICLES: of a sales tax or a use tax, is not entitled

FILED

5

to retain three per cent of such sales tax
or use tax,

September 22, 1952

Honorable G. He Bates 7/2’ 3/\[‘1/

Director of Revenue
Capitol Building
Jefferson Clty, Missouri

Dear Sir:

This department is in receipt of your request for an
official opinion. You thus state your opinion request:

"Section 1Lli.140 of the Sales Tax Act
permits the seller to retain three
percent of the tax, It has been the
ruling of our Department that the mer-
chant engaged in business is entitled
to three per cent for collecting and
remitting the tax to the Department

of Revenue.,

"Section 1iL.4LO requires the purchaser
of a motor vehicle to pay the sales tax
direct to the Department of Revenue be-
fore the certificate of title to sald
vehicle shall be issued.

"The question has been ral sed as to
whether or not the purchaser of the car
would be entitled to the three per cent
deduction provided for in Section

«1140 when remitting the sales tax
on his motor vehicle.

"Our Depariment has held that the pure
chaser of the ear is not the seller or
dealer within the meaning of the law
and has, therefore, refused to allow
this deduction.

"We have recently been asked to secure
from your department an opinion as to
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whether or not our interpretation of
these sections is correct."

In regard to your inguiry we would first direct your
attention to Section 141.070, RSMo 1949, whieh section reads:

"l. That at the time the owmer of any

new or used motor vehiecle which was
acquired in a transaction subject to

sales tax under the Missouri sales tax

law makes application to the director

of revenue for an official certificate

of title and the registration of said
automobile as otherwise provided by law,

he shall present to the director of

revenue evidence satisfactory to sald
director of revenme showing the purchase price
paid by or charged to the applicant in the
acquisition of said motor wvehicle, or that
no sales tax was incurred in its acquisition,
and if sales tax was incurred in such acqui-
sition, such applicant shall pay or cause
to be paild to the director of revemue the
sales tax provided by the Missourl sales
tax law in addition to the reglstration

fees now or hereafter requlired accord

to law, and the director of revenue sha

not issue a certificate of title for any
new or used motor vehicle subject to sales
tax as provided in sald Missouri sales tax
law until the tax levied for the sale of
the same under this chapter has been paid
a8 herein provided.

"2. As used above, the term purchase price
shall mean the total amount of the contract
price agreed upon between the seller and
the applicant in the acquisition of said
motor vehicle, regardless of the medium of
payment therefor.

"3. In the event that the purchase price
is unknown or undisclosed, or that the
evidence thereof i1s not satisfact to
the director of revenue, the same s

be fixed by appralsement by the director.
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"h. The director of revenue shall en=-

dorse upon the official certificate of

title issued by him upon such application

an entry showing that such sales tax has
been paid or that the vehicle represented

by said ceritificate is exempt from sales

tax and state the ground for such exemption."

We would next invite your attention to Seetion 14l;.080,
RSMo 19,9, which section reads:

"l1. Every person receiving any payment

or consideration upon the sale of proe
perty or rendering of service subject

to the tax imposed by the provisions of
this chapter, or required to make colleec-
tion of the tax imposed by the provisions
of this chapter, shall be responsible not
only for the collection of the amount of
the tax imposed on said sale or service,
but shall, on or before the fifteenth day
of the month following each calendar guar-
terly period of three months, make a return
to the director of revenue of all taxes
collected for the preceding guarter, or
required to be collected for the preceding
quarter, and shall remit the taxes so col-
lected or required to be collected to the
director of revenue.

"2« The seller of any property or person
rendering any service, subject to the tax
imposed by this chapter, 1s directed to
collect the tax from the purchaser of
such property or the recipient of the
service as the case may be.

"3. The tax imposed by this chapter is a
tax upon the sale, service or transaction
and shall be collected by the reon making
the sale or rendering the service at the
time of making or rendering such sale,

service or transaction, ovided, however,
that the collection of S&Wﬁ
this chapter on motor vehicles s be
made as provided I

or In sestion 11.070-
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"o It shall be unlawful for any person
to advertise or hold out or state to the
public or to any customer directly or
indirectly, that the tax or any part
thereof imposed by this chapter, and
required to be collected by him, will be
assumed or absorbed by the person, or
that 1t will not be added to the selling
price of the property sold or service
rendered, or if added, that it or any
part thereof will be refunded, Any person
violating any of the provisions of this
section shall be guilty of a misdemeanor,"
(Underscoring, ours,.)

From the above two sections 1t is clear that when the
owner of a new or used motor vehicle which was acquired in
a transaction subject to the Missouri sales tax law, applies
to the Director of Revenue for a certificate of title and
registration of said motor vehicle, he shall pay or cause to
be paid to the Director of Revermue the sales tax due upon
such motor vehicle,

A reading of Section 1l44.080, supra, also shows that this
method of paying the sales tax on motor vehicles is an excep=-
tion to the general practice, which in all other instances
except that of motor vehilcles, requires the seller to collect
the sales tax from the purchaser at the time of sale, end at
stated times to remit said sales tax to the Director of
Revenue.

In your letter to us, you refer to Section 1llli.hLi0,
RSMo 1949, as a "sales tax." We do not believe this section
to be a sales tax, but, as its title states, a "use tax."

That section, in the Missouri Revised Statutes of 19149,
reads:

"Use tax on motor vehiclese=-duty of pure
chaser and director.-- 1. In addition

to all other taxes now or hereafter levied
and imposed upon every person for the privi-
lege of using the highways of this state,
there is hereby levied and imposed a tax
equivalent to two per cent of the purchase
price, as defined in section 144.070, which
is paid or charged on new and used motor

-ll_-
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vehicles purchased or acquired for use

. on the highways of this state which are
required to be registered under the laws
of the state of Missouri.

"2. That at the time the ouner of any

such motor vehicle makes application to

the director of revenue for an official
certificate of title and the registration
of the same as otherwise provided by law,
he shall present to the director of revenue,
evidence satisfactory to sald director show-
ing the purchase price paid by or charged
to the applicant in the acquisition of said
motor vehicle, or that sald motor vehicle
is not subject to the tax herein provided
and, if said motor vehiele is subjeet to
the tax herein provided, such applicant
shall pay or cause to be paid to the direec-
tor of revenue the tax provided herein.

"3. In the event that the purchase price
is uniknown or undisclosed or that the
evidence thereof is not satisfact to
the director of reverme, the same shall
be fixed by appraisement by the director.

"4. No certificate of title shall be
iasued for such motor vehicle unless
said tax for the privilepge of using the
highways of this state has been paid,"

Section 14l.450, Missourli Revised Statutes 1949, as
amended by House Bill No. 119, reads as followst

fExemptions from use tax

"In order to avoid double taxation under
the provisions of this act, sny person

who purchases a motor wvehicle in any other
state and seeks to register it in this
state shall be credited with the amount

of any sales tax or use tax shown to have
been previously paid by him on the purchase

i



Honorable G, H. Bates

price of such motor vehlicle in such

other states The tax lmposed by section
Uih 0 shall not apply to motor vehicles
on account of which the sales tax pro=-
vided by this act shall have been pald,
nor to motor vehicles brought into this
state by a person moving any such vehlcle
into Missourl from another state who shall
have registered and in good faith regular-
1y operated said motor vehiele in said
other state at least ninety days prior to
the time it is registered in this state,
nor to motor vehicles acquired by regis-
tered dealers for resale, nor to motor
vehicles purchased, owned or used by any
raliﬁious, charitable or eleemosynary
institution for use in the condust of
regular religious, charitable or elee-
mosynary functions and activities, nor

to motor vehicles owned and used by re-
ligious organizations in transferring
pupils to and from schools supported by
such organization, nor where the motor
vehicle has been acquired by the appli-
cant for a certificate of title therefor
by gift or under a will or by inheritance,
and the tax hereby imposed has been pald
by the donor or decedent, nor to any motor
vehicle ouned or used by the state of
Missouri or any other politiecal subdi-
vision thereof, nor by an educational
institution supported by public funds,

nor to farm tractors.®

From Seetion 1} 150, supra, as amended, it is clear
that the owner of a motor vehiele who has followed the
procedure outlined in Sections 14};.070 and 14.080, supra,
is not subject to Section 1Lh. L0, supra. If the owmer of
a motor vehicle has not paid the sales tax he is subject to
Seetion il })i0, supra, at the time he applies to the Direc-
tor of Revenue for a certificate of title and registration,
unless exempt by virtue of Seetion 1LL.450, supra. In either
event, the gquestion which we have to ansyer is whether, when
the owner of a motor vehicle applies to the Director of
Revenue for a certificate of title and registration, is he
entitled to the benmefit of Seotion 1lih.140, RSMo 1949, whieh
section readss
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"From every remittance to the director
of revenue made on or before the date
when the same becomes due, the person
required to remit the same shall be
entitled to deduct and retain an amount
equal to three per cent thereof,"

It is the opinion of this department that the purchaser
is not entitled to retain the three per cent provided by the
above section, whether his payment to the Director of Revenue
be the sales tax which he is directed to pay by Section
14).070, supra, or the use tax set forth by Section 1lli.1Li0,
supra. We do believe that Section 14,140, supra, applies
only to those persons who sell goods subject to a ssles tax
in those instances where the seller is charged with the col-
lection of the sales tax from the purchaser which, as we
pointed out, is not true of purchasers of motor vehicles
according to Sectionsl)).070, 14);.080 and 1yl 1110, supra.

We believe that the six sections, beginning with Section
14),.080, which precedes Section 1l).1i0, clearly show this

to be the fact and the intention of the lLegislature, as all
of these sections are clearly intended to apply to those
cases in which the seller is required to collect the sales
tax from the purchaser at the time of sale, except the pro=-
vision, noted above, in Section 1;,080, which applies solely
to motor vehicles.

There is, furthermore, a good and apparent reason why
Section 1lli.140 should apply only to a seller who is charged
with the collection of a sales tax from the purchaser. The
collection of a sales tax by the seller from the purchaser
upon every item sold, however large or small, and the refund-
ing of that tax by the seller to the Department of Revenue,
at fixed intervals, imposecs an onerous burden upon the seller.
It involves the handling of extra amounts of money in which
the seller has no personal interest, It involves additional
bookkeeping, and easily could, if the volume of sales were
great enough, require the emp t of additional clerical
help. Ve assume that the Legislature enacted Section 14h.140,
supra, with the intent to compensate the seller for being, in
effect, a tax collector for the state. Such compensation
would appear to be wholly just and reasonable. But the same
line of reasoning does not apply to the purchaser of a motor
vehicle who is required to pay his 3ales tax, or use tax, as
the case may be, directly to the Director of Revenue. No
burden of tax collection is placed upon him and there is no
apparent reason why he should be allowed to retaln the three
per cent provided for by Section 1l);.140, supra.
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CONCLUSION

It is the opinion of this department that the owner of
a new or used motor vehicle in Missouri, who is not exempt
from the payment of a sales tax or a use tax, 1s not en-
titled to retain three per cent of such sales tax or use tax.

Respectfully submit ted,

HUGH P. WILLIAMSON
Assistant Attorney General

Amfjmqyp /%

Attorney General
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